Насловна / Вести / Совети: Како да одберете соодветно лепило за плочки?

Совети: Како да одберете соодветно лепило за плочки?

PLATTE_FLIESE

Најчести проблеми кои се појавуваат кога се работи за површини обложени со плочки (бањи, ходници, холови, балкони, тераси и сл.), се одлепување на плочките, појава на мувла, оштетување на фугата, непријатна миризба, протекување.

2-lepaci1-lepaci

 

Овие проблеми најчесто се појавуваат при несоодветен избор на лепилата со кои се лепат плочките, кај изработка на поголеми површини каде има голема фреквенција на движење, кај висококатници каде се очекуваат деформации на поплочените површини. За да ги избегнете овие несакани ситуации, многу е значајно при градењето на објектот да изберете квалитетни материјали.

Правилниот избор на соодветните квалитетни материјали при лепење на плочки ќе ви заштеди време а воедно и пари. Во оваа насока, како најдобро решение со извонреден квалитет (класифициран според европски нормативи) и со прифатлива цена се лепилата за плочки од програмата на АДИНГ.

 4-lepaci

 Се работи за цементни лепила со адитиви кои обезбедуваат подобри перформанси. Флексибилните лепила на АДИНГ во својот состав содржат полимери и со тоа значително ја олеснуваат работата, со оглед на тоа што го продолжуваат отвореното време за работа, односно лепилото не се суши брзо, со што добивате повеќе време за приспособување на позицијата на плочките, а истовремено се зголемува и отпорноста на одлепување при механички удар. Бидејќи во својот состав содржат и адитиви за водонепропустливост, овие лепила го спречуваат продорот на влага во подлогата врз која се залепени и со тоа спречуваат појава на габични спори (мувла) и непријатна миризба од заробена влага.

Препораки за изборот на лепило за плочки од програмата на АДИНГ

 Доколку се одлучите да лепите плочки во простории кои не се изложени на надворешни влијанија (кујни, ѕидови, ходници и сл.) препорачуваме да го користите лепилото Хидрокол, кое претставува еднокомпонентно флексибилно лепило на цементна основа.

3-lepaci 5-lepaci

 

Ако имате потреба да залепите плочки на површини кои се постојано изложени на влага (базени, бањи, тераси, фонтани и сл.), ви препорачуваме да користите Хидрокол С, кое претставува еднокомпонентно флексибилно водонепропустливо лепило на цементна основа.

fugofil-2

Кога сакате да залепите нови плочки врз постоечките, односно систем плочка врз плочка, најдобро решение за оваа намена е висококвалитетното еднокомпонентно водонепропустливо градежно лепило Хидрокол СП.

6-lepaci

 

За системот да биде комплетен, препорачуваме фугите помеѓу плочките да се исполнат со водонепропустлива фуг маса – Фугофил, со што сте 100% сигурни дека влагата што се јавува при експлоатација на површините врз кои се залепени плочките нема да предизвика пропуштање на вода низ фугите.

8-lepaciПодготвил:

дипл.град.инж. Симоновски Иванчо

Инженер за примена и пласман во АДИНГ

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top