Насловна / Арт и дизајн / Solar Egg посети неколку градови

Solar Egg посети неколку градови

Двочленото студио Bigert & Bergström (B&B), специјализирано за општествено ориентирани уметнички проекти го создадоа Solar Egg, скулптурална комора, сауна во облик на јајце, која за прв пат е инсталирана 2017 година во Кируна, најсеверниот град во Шведска.

0_resize

2_resize

Тие го конструирале Solar Egg како одговор на деиндустријализацијата на северните градови во Шведска, обложувајќи ја структурата со железна руда, која традиционално е важен извор на приход за регионот. Откако првпат го поставија во 2017 година, „јајцето“ освои неколку награди за дизајн на највисоко ниво.

1_resize

3_resize

Solar Egg е направено како социјална скулптура каде локалното население и посетителите на градот можат да се сретнат и да разговараат за своите предизвици. Во арктичката клима на Лапонија, сауната зазема клучна улога, како просторија за топлина и размислување. B&B ја прифатија оваа традиција и развија скулпторски симбол што поттикнува мисли за повторно раѓање и инкубатор што негува разговор и размена на идеи. Во текот на летото 2017 година, Solar Egg беше преместено понатаму, на планините на Лапонија, во Абиско и Бјорклиден.

бјорк_resize

киапр17_resize

Solar Egg беше и на светската турнеја почнувајќи од 2017 година, која вклучуваше поставувања во Париз и Копенхаген. А во 2018 и 2019 година во Solar Egg можеа да уживаат и жителите на Стокхолм, Минеаполис, Ратвик.

пар_resize

Screenshot 2022-01-28 125647_resize

мин19_resize

коп18_resize

коп_resize

рат_resize

рат19_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top