Насловна / Арт и дизајн / Со изработка на мурал на фасадата на киното во Битола се отвора АКТО фестивалот за современи уметности

Со изработка на мурал на фасадата на киното во Битола се отвора АКТО фестивалот за современи уметности

Со изработка на мурал на фасадата на киното „Партизан“ во Битола се отвора годинешната програма на јубилејното, 15-то издание на АКТО фестивалот за современи уметности во продукција на организацијата Факултет за работи што не се учат (ФР~У) .
Автори на муралот се КУРС колективот од Белград , изработката на муралот е во продукција на ФР~У во партнерство со Народен Театар Битола.

IMG_3154_resize

Овој мурал е дел од серијата на мурали кои деновиве се изработуваат во уште 6 други градови во земјава и тоа во Штип, Прилеп, Велес, Кочани, Гевгелија, Скопје. Автори на муралите се: Јана Јакимовска, Миле Ничевски, Ненад Тонкин, Ристо Аврамовски, Филип Јовановски, Владимир Милиќ и Давор Кешкец и се реализираат во соработка со Гласен текстилец, Штип; БОШ Фестивал, Гевгелија; Културно ехо, Скопје; Центар за современи ликовни уметности ЦСЛУ-Прилеп и Јавен Простор – Прилеп; Народен Театар Битола; Дом на Култура Ченто;  Општина Гази баба; Општина Велес, Општина Кочани и Дом на Култура Бели Мугри – Кочани.

IMG_3268_resize

Овој зафат, кој се протега на површина од околу 600 метри квадратни и тоа паралелно во седум градови е концепт, кураторство и организација на Филип Јовановски, извршен продуцент е Ненад Тонкин, а во продукцијата се вклучени и Марија Стојанова, Кристијан Караџовски, Денис Ампев, Александар Јовановски и Ивана Васева.

gotov mural_resize

Покрај во Битола, во периодот што следува, муралите се сликаат во следните градови:

Скопје

Дом на Култура Ченто

СОЛИДАРНОСТА Е ТЕМЕЛ НА ИДНИНАТА

Автор: Владимир Милиќ во партнерство со Културно Ехо Скопје и Општина Гази баба

Гевгелија

ФИЗИЧКА ДИСТАНЦА, СОЦИЈАЛНА БЛИСКОСТ / КОМШИЈАТА И ВО АРНО И ВО ЛОШО/

Автор: Миле Ничевски во соработка со М.Ц и во партнерство со БОШ Фестивал.

Прилеп:

НАПРЕД, САМО БЕЗ ЗАБОРАВАЊЕ!

Автор: Ристо Аврамовски во соработка со Филип Јовановски и Ненад Тонкин

Во партнерство со ЦСЛУ и Јавен Простор – Прилеп

Штип

ЕДНАКВИ ЗАЕДНО ПОСИЛНИ

Авторка: Јана Јакимовска

Во партнерство со Гласен Текстилец – Штип

Велес

СОЛИДАРНОСТ, МОБИЛНОСТ, ИДНИНА

Автор: Давор Кешкец

Во партнерство со Општина Велес

Кочани

СОЛИДАРНОСТА ГО ЈАКНЕ ИМУНИТЕТОТ

Автор: Ненад Тонкин

Во партнерство со Општина Кочани и Дом на Култура Бели Мугри – Кочани.

11_resize

Иницијативата за исцртување на мурали на јавни простори има за цел на креативен начин да  зборува за одредени теми кои покренуваат и мобилизираат не само поединци туку цели групи и заедници кон активирање и работење на заедништвото и заедничкото во градење на едно праведно општество. А токму заедништвото и заедничкото, како и културата на солидарноста, се покажаа како најургентни прашања кон кои треба сите да се фоскурираме во време на пандемијата со корона вирусот. Покрај тоа, оваа програма критички ги адресира, преиспитува и истражува прашањата поврзани со модерното визуелно и архитектонско наследство, нејзината естетика како и нивните последици во денешниот свет. Таа се манифестира преку креативни формати на акција – мурали, произведени преку активен дијалог и соработка помеѓу културните работници и организации во секоја локална заедница поединечно.

IMG_3282_resize

Во општество каде ксенофобијата, национализмот и  дискриминацијата по сите основи е се уште присутна, се поставува прашањето како и на кој начин културата треба да ги активира граѓаните да зборуваат гласно наспроти овие теми? АКТО во време на пандемијата на корона го окупира јавниот простор и адресира пораки кои треба да мобилизираат и еманципираат во насока која ќе пркоси на националистичките и авторитарни тенденции кои сеуште постојат во јавниот дискурс и кои го спречуваат развојот на општеството, ги загрозуваат правата и слободите на граѓаните. АКТО зборува за солидарноста која културата треба да ја иницира и поттикне во локалните заедници со цел создавање на праведно општество. АКТО зборува за важноста на културата и уметноста и за правата на уметницте и културните работници!

Покрај муралите годинешната програма на јубилејното, 15-то издание на АКТО ќе вклучува и други содржини кои ќе се објават дополнително.

IMG_3314_resize IMG_3280_resize акто_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top