Насловна / Архитектура / Симбиоза на архитектурата и природната средина

Симбиоза на архитектурата и природната средина

Проектот „Симбиотски кули“ е инспириран од формите пронајдени во природните системи и пустинските оази. Креаторот на овој комплекс со мешана употреба е AmorphouStudio. Комплексот вклучува станбени згради, хотел и деловна кула. Овие објекти се поврзани на приземјето со патеки и двоспратно плато во рамките на која има плоштад со трговски објекти. Платото поврзува различни делови и создава две микроклиматски зони кои можат да се користат во текот на различни сезони.

simbioza

Првата зона се протега по долното плато. Тоа е бујна зелена полу-покриена оаза со дрвја и водени површини. Сместено е на ниво на природен пејзаж со цел да биде достапен за пешаците од сите страни и да се обезбеди место за собирање за време на жешката летна сезона.

Втората зона е во форма на истегната перфорирана висорамнина што се крева малку на двата краја за да се создаде покачена горната платформа која истовремено е поврзана со оазата на пониско ниво преку рампи. Платото е делумно во сенка на дрвјата што се протегаат низ отворите. Фотоволтаични чадори во форма на дрво се исто така инсталирани на некои отвори. Тие собираат соларна енергија и ја претвораат во онаа што се користи за напојување на системот за вкрстена вентилација на ниво на оазите. Овој систем, заедно со засолништата на горното плато и густо засадените растенија, создава микро-климатска околина погодна за живеење.

simbioza1

Обликот и фасадите на кулите се дизајнирани како одговор на климатските услови кои преовладуваат во Дубаи. Податоците за зрачење на УВ за време на најжешката сезона во Дубаи (мај-октомври) беа прикажани во геометријата и се користеа за обликување и ориентирање на секоја кула. Кулите се стеснети и искривени за да се намали подрачјето изложено на големо зрачење. Овие податоци беа користени и за создавање паралелни балкони со градиент. Апартманите кои се повеќе изложени на сонцето ќе имаат подлабоки балкони и помали отвори на фасадата, додека становите кои се помалку изложени ќе имаат потесни балкони и поголеми отвори.

simbioza2

Во внатрешноста на кулата, просторот на лобито се зголемува, создавајќи преткомора што овозможува влегување на сончева светлина, минувајќи меѓу шаблоните. На овој начин се создава драматичен ефект бидејќи сенките добиени од образецот на фасадата за поврзување со ентериерот од лобито и просториите се споени.

simbioza3

Концептуален пристап при мапирање на контекстуални податоци за животната средина со цел да се создаде форма и фасада беше клучен аспект на овој проект. Покрај тоа, двокатното плато кое ги поврзува кулите на пониско ниво обезбедува микро-климатска околина која е активна во текот на целата година, со помош на систем за пасивна вентилација. Овој одржлив систем создава симбиоза меѓу архитектурата и природното опкружување на Дубаи.

simbioza4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top