Насловна / Вести / Природен резерват и јавен аквариум на реката Јангце

Природен резерват и јавен аквариум на реката Јангце

Компанијата Ennead Architects победи на меѓународниот конкурс за дизајн на нов природен резерват на еден остров на реката Јангце во Шангај. Проект наречен „Заштита на природата на реката Шангај Јангце“ има за цел да ја подигне јавната свест за влијанието на градежништвото и загадувањето.

Prirodni-rezervat-i-javni-akvarijum-u-uscu-reke-Jangce-1403-1

Природниот резерват треба да ги зачува загрозените видови и да ја врати биолошката разновидност. Проектот, исто така, вклучува и можност за посета на резерватот, каде што посетителите ќе можат да потонат во природната средина надвор од густото урбано јадро на Шангај. Проектот ќе покрие површина од 17,5 хектари. Бруто квадратни метри на изградените објекти ќе изнесуваат 40 илјади квадратни метри, во кои ќе бидат вклучени аквариумот и истражувачката установа. Тие ќе имаат двојна улога и ќе работат заедно за повторно настанување на неколку риби – кинеската есетра и морски прасиња.

Prirodni-rezervat-i-javni-akvarijum-u-uscu-reke-Jangce-1403-2

Проектот ќе вклучува голем број на затворени и отворени базени за одгледување и зголемување на бројот на овие видови, преку обезбедување на услови како да живеат во нивното природно живеалиште. Покрај тоа, ќе има и капацитети наменети за нивно истражување и реинтеграција во природно живеалиште. Овој потфат ќе ја направи работата на научниците и истражувачите видлива за посетителите, кои ќе можат да дојдат во директен контакт со нивните активности. Новиот природен резерват и аквариум се дизајнирани за поддршка на еколошката заштита.

Prirodni-rezervat-i-javni-akvarijum-u-uscu-reke-Jangce-1403-3

Проектот го карактеризираат брановидни и флуидни облици. Закривената дрвена структура се чини дека има ребра кои „зрачат“ околу централниот рбет, кој ги поврзува трите крила на зградата во уникатна форма. Проѕирната транспарентна PTFE облога ги покрива затвораните базени за да добие што е можно повеќе природно светло внатре. Како тим, предводен од Томас Вонг партнер на Ennead Architects во соработка со архитекти од фирма Andropogon navode, проектот е комбинација на изградба на крос-ламинат дрво, геотермални јамки за греење и ладење, изградена влажна област со локалната флора и водни растенија за врзување на брзиот јаглерод и процес на биофилтрација за вода од аквариум. Од друга страна, системот го реконструира пејсажот на брегот и разновидноста на еко-регион во сливот на реката Јангце.

Prirodni-rezervat-i-javni-akvarijum-u-uscu-reke-Jangce-1403-4

Prirodni-rezervat-i-javni-akvarijum-u-uscu-reke-Jangce-1403-5

Prirodni-rezervat-i-javni-akvarijum-u-uscu-reke-Jangce-1403-6

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top