Насловна / Вести / Придобивки од зелените згради

Придобивки од зелените згради

Зградите се од суштинско значење за човечкиот живот и затоа нивната важност не може да се потцени. Сепак, повеќето од овие структури испуштаат штетни гасови што ја загадуваат животната средина. Според National Geographic, до 2050 година речиси 70 отсто од светското население ќе живее во урбаните средини. Без оглед на тоа што светските градови покриваат само два отсто од површината на Земјата, тие се одговорни за 70 отсто од емисиите на стакленички гасови, а речиси една третина од нив ги емитуваат згради.

Традиционалната конструкција придонесува за овие бројки, и соодветно, решението е токму во зелената конструкција и изградбата на зелени згради кои драстично можат да ги променат работите. Зелените згради можат да бидат една од моќните алатки кои можат да се развијат во борбата против климатските промени.

ШТО СЕ ЗЕЛЕНИТЕ ЗГРАДИ?

На зградата може да има некои од карактеристиките кои се специфични за зелена зграда, или повеќето од нив. Не е дефинирано што треба да содржи зградата, туку тие да придонесуваат за одржливост, енергетска ефикасност, подобрување на животната средина и слично. Сепак, тие не се ограничени само на овие домени, но се многу пошироко користени. Некои од карактеристиките поврзани со зелените згради се: енергетска ефикасност, помала потрошувачка на вода, подобар квалитет на внатрешниот воздух, зголемена акустика, систем на зелен покрив и слично.

Koje-su-koristi-od-zelenih-zgrada-2802-1

Овие цели може да се постигнат од страна на различни методи, вклучувајќи и употреба на алтернативни извори на енергија, како што се соларни панели, високо ефикасно осветлување, како и подобрување на износот на природна светлина за внатрешни работи, но, исто така, со вклучување на одржливи и еколошки градежни материјали во зградата.

ЗЕЛЕНИТЕ ЗГРАДИ ЗАШТЕДУВААТ ПАРИ

Зелените згради всушност се долгорочна инвестиција. Почетните трошоци за изградба може да бидат малку повисоки, но кога ќе се направи проекција на идните трошоци и сите сумите тогаш тоа е повеќе од доволно да ве убеди дека ова е вистинска работа. Користењето обновливи извори на енергија значително ги намалува трошоците за енергија, греење и ладење, со што трошоците за одржување се за 20 отсто пониски од традиционалните згради.

Само 2 отсто од инвестицијата во зелен проект ќе ве спаси повеќе од десет пати повеќе од вашата инвестиција на долг рок. Значи, ако проектот за изградба е во вредност од еден милион долари, а на тоа се вложи уште 20 илјади долари во зелен дизајн, тој ќе обезбеди до 200 илјади долари заштеда за 20 години.

Koje-su-koristi-od-zelenih-zgrada-2802-2

ЗЕЛЕНИТЕ ЗГРАДИ СЕ ЕКОЛОШКИ КОРИСНИ

Зелени згради се од непроценлива важност за борбата против климатските промени, бидејќи тие ги имаат некои од карактеристиките како намалување на потрошувачката на енергија, заштеда на вода, намалување на емисиите на стакленички гасови, намалување на отпадот и слично.

ЗЕЛЕНИТЕ ЗГРАДИ ПРИДОНЕСУВААТ ЗА ФИЗИЧКО И МЕНТАЛНО ЗДРАВЈЕ

Концептот на зелена зграда на почетокот на својот развој е главно врз основа на намалување на негативните влијанија врз животната средина, но со текот на годините покажа дека работата во зелена зграда е добро за физичкото и менталното здравје. Како резултат на тоа, денес многу дизајнери додаваат слободни области за зелени површини и вежби, создаваат средина која го намалува стресот, организираат инфраструктура која промовира физичка активност. Еден од трендовите е дека скалите се враќаат во зградите.

Перцепцијата на вработените во зелените згради е дека тие се почисти и подобро одржувани. Употребата на нетоксични хемикалии и подобра вентилација доведуваат до намалување на болеста и отсуство од работа.

Koje-su-koristi-od-zelenih-zgrada-2802-3

ЗЕЛЕНИТЕ ЗГРАДИ ЈА ЗГОЛЕМУВААТ ПРОДУКТИВНОСТА

Многу студии покажаа дека вработените кои работат во зелени згради се попродуктивни од вработените во традиционалните згради. Студијата на UCLA покажа дека за 16 отсто е поголема продуктивноста во зелените згради. Додека студијата на Харвард покажа дека вработените се поспособни да донесуваат одлуки и да постигнат цели, а вклучувањето на зелените елементи во зградата доведе до повисоко ниво на перцепција на благосостојбата.

ЗЕЛЕНИТЕ ЗГРАДИ ГИ ПРАВАТ ЛУЃЕТО ПОСРЕЌНИ

Од инженерско консултантската фирма Cundall за време на истражувањето откриле дека зелените елементи како што се подовите, зеленилото, подобрување на акустиката и подобар квалитет на воздухот доведува да се привлечат повеќе работници и задржување на нивните. Енергетски ефикасно осветлување ги направи луѓето посреќни и попродуктивни.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top