Насловна / Архитектура / Пресечена семејна шума за изградба на куќа, па засадени нови 750 дрвја

Пресечена семејна шума за изградба на куќа, па засадени нови 750 дрвја

За изградба на оваа кубна куќа во типично алпско село во Австрија, користено е локално дрво од шумата, како и материјали набавени во радиус од педесет километри.

kuka

Градењето со локални материјали треба да биде во фокусот на инженерите и архитектите доколку сакаат да и помогнат на планетата барем малку да се справи со климатските промени. Токму таков пример е забележан во Австрија, каде што инвеститорот побарал од архитектот од студиото Firm Architekten проект за куќа што би се наоѓала на имотот што го добила од нејзините родители.

kuka1

Со локација на запад од Австрија, недалеку од границата со Лихтенштајн, дизајнирана е дрвена куќа наречена Хаус во Обстрагтен, што значи „куќа во овоштарник“ која се наоѓа на бетонска основа и нуди прекрасен панорамски поглед на идиличните планини. Сепак, она што го прави специфично е тоа што таа е подигната од смрека, бука и ела од семејната шума.

kuka2

Имотот морал да претрпи одредени трансформации, па постојната штала морала да се отстрани за да се создаде простор за нова куќа, како и за бетонски пристап за автомобили.

Формата на новата трикатна зграда, како и палетата материјали, биле избрани така што зградата добивала модерен дизајн и се издвојува меѓу соседите, но во хармонија со природата.

kuka3

“За разлика од богато украсените селски куќи, новата куќа е замислена како посебна и намалена конструкција. Квадратниот облик на зградата дополнително ја истакнува нејзината едноставност“, велат за Dezeen од Firm Architekten.

Робусната бетонска платформа стабилно ја поддржува формата на дрвениот квадрат, давајќи и на куќата цврст и монолитен изглед.

Конечниот третман на фасадата е направен од нетретирани смреки, кои со текот на времето ќе го променат нивниот изглед, а со тоа и изгледот на куќата.

kuka4

“Прабабата и прадедото на клиентот изградиле соседна селска куќа од сопствено дрво, а потоа продолжиле да ги пошумуваат околните шуми. Сега, според семејната традиција, правнуката успеа да изгради куќа од самото тоа дрво, а исто така засади нови 750 садници за идните генерации “, објаснуваат архитектите.

Покрај бетонската основа, покрај куќата има и бетонска настрешница, како неправилна форма, што е на едниот дел простор за гаража, а во другиот тераса преку која новата зграда е поврзана со старата зграда.

kuka5

Во приземјето на куќата се сместени дневната соба, кујната и трпезаријата, во отворен концепт, а благодарение на големото застаклување на фасадата на ова ниво од оваа зона, се обезбедува панорамски поглед на околното зеленило.

Повисоките катови се нешто позатворени однадвор, во однос на приземјето, но континуитетот на примена на дрво продолжува и на овие нивоа.

kuka6

Ѕидовите и мезанинските конструкции на објектот се изработени од смрека, дебела 24 сантиметри, додека бука се користела за подовите и скалите.

Брест е избран да изработка на мебел и надворешни елементи за седење на тераса, додека елата се користела за прозорски рамки, друг мебел и тавански облоги.

Оваа куќа е пример за тоа како може да се гради куќа од локални материјали, а притоа на природата да и се врати она што и било земено.

kuka7

kuka8

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top