Насловна / Арт и дизајн / Познати личности на Советскиот Сојуз во објективот на познатиот фотограф (фото)

Познати личности на Советскиот Сојуз во објективот на познатиот фотограф (фото)

Фотографот Мојсеј Напељбаум, Евреин роден во Минск во царска Русија, ја започнал својата кариера како чирак во локално студио за фотографија. Така научил технологијата на изработка на фотографии, а потоа отворил две фотографски студија: едното во Москва, а другото во Санкт Петербург, на „Невски проспект“.

1_resize

Мојсеј Напељбаум

Својата најпозната фотографија ја направил во 1918 година. Тоа бил портрет на револуционерниот водач Владимир Илич Ленин. Во текот на следните две децении, ги фотографирал повеќето познати личности во Советскиот Сојуз, од политичари до поети и режисери.

Напељбаум целосно го сменил стилот на студискиот портрет. Тој ги напуштил строгите пози и композицијата, додадал на портретите живост и користел интересни агли на снимање. На приказите на своите модели, тој играл со светло и сенка и постигнувал психолошка длабочина.

Ова се неговите најпознати портрети.

Политичари:

Првиoт советски водач Владимир Ленин, 1918

2_resize

Лав Троцки, 1921

3_resize

Жената на Ленин и револуционерка Надежда Крупска, 1932

5_resize

Феликс Дзержински, 1921

6_resize

Јосиф Сталин

7_resize

Книжевници:

Поетот Александар Блок, 1920

8_resize

Поетот Сергеј Есенин, помеѓу 1910. и 1920

9_resize

Писателот Максим Горки

10_resize

Писателот Борис Пастернак, 1926

11_resize

Поетесата Ана Ахматова, 1922

12_resize

Театар и филм:

Легендарниот советски филмски реджисер Сергеј Ејзенштајн, 30-ти

13_resize

Театарскиот режисер Всеволод Мејерхољд, 1932

14_resize

Театарскиот режисер Константин Станиславски, 1938

15_resize

Глумицата Фаина Раневскаја, 1928

16_resize

Музичари:

Композиторот Дмитриј Шостакович

17_resize

Музичарот и композитор Мстислав Ростропович

18_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top