Насловна / Архитектура / Почина архитектот професор Александар Никољски

Почина архитектот професор Александар Никољски

Вчера на 81 годишна возраст не напушти еден од доајените на македонската архитектура и омилениот професор на Архитектонскиот факултет, професорот Александар Никољски. Во своето долгогодишно работење се занимавал со повеќе сегменти од архитектонската професија како проектант и како педагог.

ник
Професор Александар Никољски е роден 1937 година во Пеќ. Основно и средно образование завршил во Скопје и Ваљево.
Студиите на Техничкиот факултет – Архитектонски оддел во Скопје ги завршил во 1963 година. По дипламирањето се вработува во „Јавор“ каде се занимава со проектирање мебел и внатрешно уредување. Во 1964 станува асистент на Архитектонскиот факултет на предметите Елементи на проектирање и Проектирање 1. Од 1969 година е асистент на предметот Внатрешна архитектура, а подоцна од 1985 г. и редовен професор.
Во 1972 година од Републичкиот совет за култура добил стипендија за специјализација во Франција и асистира на Високата школа за декоративна уметност ENSAD, Париз.

2
Во 1984 г престојува во Краков, Полска во рамки на размена на наставници со Краковската политехника.
Омилениот професор на факултетот уште од основање на Летната школа за архитектура е нејзин активен учесник и прв Претседател на советот на летната школа.
Бил декан на Архитектонскиот факултет во мандатите 1985/87 и 1991/93. По повод јубилејот 50 години на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ добил плакета за најдобар професор на Архитектонскиот факултет.

4
Била активен и во архитектонските здруженија. Бил претседастел на САДАМ, еден од основачите на БИМАС и Претседател на Собрание на ААМ.
Добитник е на повеќе награди на архитектонски конкурси.
За својата стручна дејност професор Никољски е добитник на наградата „13 Ноември“ на град Скопје, специјални награди и дипломи на БИМАС 1983, 1989 и 1993 Главна награда, Голема годишна награда за аехитектура 1998.

ник1
Добитник е наградата „Андреја Дамјанов” за животно дело и особени достигнувања од областа на архитектурата и градителството за 2006 година, која ја доделува Асоцијацијата на архитекти на Македонија – ААМ, а истовремено е член на Архитектонската академија на ААМ.

Позначајни реализирани дела:

- Ентериер на продавница „Грациа“ 1967 г.
- Уредување на просторот за шаховска Олимпијада во Скопје 1972 г. со арх. Пулејков
- Дом на култура во Србица, Косово со арх. Пулејков 1984 г.
- Киоскот „КЦ-190“ 1986 г.
- Мотел „Македонија“ кај Велес со арх. Пулејков
- Куќа на фам. Куцурелос во Скопје 1997 г.

3

Еден коментар

  1. Ja mislam deka vo bozjiot nov svet bog che go vrati dedo aco vo zivot.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top