Насловна / Вести / Пловна ветерна електрана висока 325 метри што ќе напојува 80 илјади домови

Пловна ветерна електрана висока 325 метри што ќе напојува 80 илјади домови

Норвешките Wind Catching Systems (WCS) го произведоа Windcatcher, пливачки систем на ветерни турбини, за кој неговите креатори велат дека може да генерира пет пати поголема енергија од моментално најголемите единечни турбини на ветер во светот. Идејата е десетици, па дури и стотици помали турбини на овој систем да бидат организирани во нивоа, на пловечка платформа што ќе биде закотвена на дното на океанот користејќи докажани методи од индустријата за нафта и гас.

elektrana

Како што велат од WCS, секоја индивидуална Windcatcher може да понуди двојно поголема работна површина од најголемите конвенционални ветерни турбини во светот. Помалите турбини на овој систем би можеле да работат многу подобро при брзина на ветер над 40 до 43 километри на час, кога поголемите турбини инаку почнуваат да поставуваат граници за да се заштитат од оштетување.

Вкупниот ефект, велат тие, е да се зголемат 500 отсто од годишното производство на енергија на овој начин, при што секој Windcatcher произведува доволно енергија за напојување на 80 илјади домови, пишува New Atlas.

elektrana1

Значи, наместо да продолжи да користи масивни индивидуални системи, Windcatcher е направен од помали елементи со кои е многу полесно да се работи. Откако ќе се инсталира подвижната основа, поголемиот дел од понатамошната работа може да се заврши на палуба, без потреба од кранови или специјални пловни објекти, а дизајнот на мрежата е таков што овозможува лесен пристап за постојано одржување.

WCS истакнува дека проценетиот век на траење на овие системи е околу 50 години, што е значително подолго во споредба со работниот век на конвенционалните големи турбини од 30 години.

elektrana2

WCS наведува дека планира да го испорача системот кога ќе испаднат планираните проценки на капиталните трошоци на системот, како и работата. Се претпоставува дека ова сепак ќе биде релативно скап начин за производство на електрична енергија, особено во споредба со копнените турбини. Сепак, од компанијата велат дека тековните проектирани трошоци се однесуваат на презентираниот систем, но дека тие веруваат дека тој би станал многу поекономичен за да се зголеми неговата големина.

WCS е поддржан од инвестициски компании North Energy and Ferd, а технологијата е развиена во соработка со Aibel и IFE Institute for Energy Technology.

WCS сè уште нема објавено дополнителни детали за својот прототип систем или за првата инсталација и иако се чини дека засега се развива легитимна технологија, се претпоставува дека сепак ќе треба да почекаме некое време додека не ги докажат своите тврдења.

elektrana3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top