Насловна / Вести / Пандемијата предизвика пад на потрошувачката на електрична енергија низ цела Европа

Пандемијата предизвика пад на потрошувачката на електрична енергија низ цела Европа

Во бројни европски земји забележан е пад на потрошувачката на електрична енергија поради пандемијата, а овој тренд е посебно изразен во Италија, каде минатата седмица потрошувачката паднала за 19,5%. Мерките за сузбивање на корона вирусот во голем број земји, односно намалувањето на економските активности, доведоа до драматичен пад на потрошувачката на електрична енергија.

Според податоците на Европската мрежа на оператори на преносни системи за електрична енергија  (ENTSO-E) во периодот од 16-ти до 20-ти март 2020 година, и потрошувачката во Франција забележила пад од 16,5%, додека во Шпанија за истиот периодпотрошувачката се намалила за 7,8%.

electricitycon2

electricitycon1

electricitycon3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top