Насловна / Вести / Овогодишниот Нобел за економија, за постигнувања во областа на климатската економија

Овогодишниот Нобел за економија, за постигнувања во областа на климатската економија

Американските економисти Вилијам Нордхаус и Пол Ромер, се овогодишни добитници на Нобеловата награда за економија. Ромер ја добил наградата за својот придонес  во областа на ендогената теорија на растот, додека Нордхаус за својата работа во областа на „климатската економија“ односно влијанијата на климатските промени врз економијата. Моделите кои и двајцата научници ги развиле, помагаат во зголемувањето на економскиот раст на одржлив начин, спротивставувајќи се на климатските промени. Затоа, нивниот придонес не е ограничен само нa економијата туку и на заштитата на животната средина, и одржливиот развој  истовремено.

Нобеловата награда за економија, не била меѓу оригинално востановените Нобелови награди во 1968. Првата Нобелова награда за економија  се доделила во 1969. Паричната вредност нa наградата изнесува 1 милион УСД.

nobel1

Nobel2

Nobel3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top