Насловна / Вести / Океаните апсорбираат 60 отсто повеќе топлина од очекуваното

Океаните апсорбираат 60 отсто повеќе топлина од очекуваното

Нови истражувања покажуваат дека светските океани апсорбираат 60 отсто повеќе топлина во текот на една година од предвиденото, а тоа може да има сериозни компликации во борбата против климатските промени.

Истражувањето, објавено во списанието Nature, покажува дека земјата се повеќе е чувствителна на емисиите на фосилни горива отколку што очекувале експертите.

okean

CNN пренесува дека океаните апсорбираат 90 отсто од топлината заробена во атмосферата.

Автор на извештајот, Лаура Risplandi со Универзитетот Принстон, вели дека таа и нејзините колеги откриле дека океаните апсорбираат повеќе топлина во последните 25 години отколку што било претходно предвидено во извештајот од 2014 година од страна на Меѓувладината комисија на Обединетите нации за климатските промени.

Потенцијалните последици од потоплите океани вклучуваат: побрз пораст на морското ниво, повеќе корални во исчезнување, многу помоќни бури, забрзано топење на снегот, тековни промени во океаните.

Податоци покажуваат дека затоплувањето било 6,5 Целзиусови степени секоја деценија од 1991 година. Во последните извештаи на Меѓувладиниот панел за климатски промени (ИПЦЦ) се претпоставува дека тоа биле четири степени Целзиусови секоја деценија.

okeani1

Бидејќи протокот на вода во длабочините на океаните е многу бавен, топлината која се апсорбира ќе остане тука многу долго време, вели Loren Bup, коавтор на истражувањето.

“Климатските промени не се само за следните децении, или до крајот на векот. Тие ќе имаат последици за векови и милениуми после тоа“, вели тој.

Извештајот на ОН дека планетата ќе достигне 1,5 степен Целзиусов повеќе во споредба со прединдустриското ниво најкасно до 2020 година, предвидува ризик од екстремни суши, пожар, поплава, и недостаток од храна за стотици милиони луѓе.

Климатските научници велат дека зголемувањето на температурите ќе доведе до помоќни бури и ќе го убијат подводниот див свет како Големиот корален гребен во Австралија.

Научниците открија дека океаните достигнале 13 зетаџули енергија секоја година од 1991 до 2016 година.

Се проценува дека тоа е околу 150 пати повеќе енергија од таа што годишно ја произведуваат луѓето како струја. Инаку, 100 вати светлина испушта 100 Џули во секунда.

Она што научниците го откриле е фактот дека водата станува потопла, океаните ослободуваат повеќе јаглерод диоксид и кислород во воздухот.

Резултатот е дека океаните се на горната граница на предвидените резултати и дека мора брзо да се преземе акција и да се реагира на климатските промени особено на емисиите на стакленички гасови и зголемувањето на нивото на морето.

Студијата е финансирана од Националната океанска и воздухопловна администрација.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top