Насловна / Архитектура / Огромна „батерија“ за напојување на луксузно одморалиште

Огромна „батерија“ за напојување на луксузно одморалиште

Енергетски ефикасен проект на западниот брег на Саудиска Арабија наречен „Coral Bloom“ е живописен островски рај за туристите. Ова луксузно одморалиште ќе вклучува 11 хотели. Ќе се напојува со енергија добиена од сонцето и ветерот. Овие системи за производство на електрична енергија ќе бидат поврзани со огромна батерија. Идејата се заснова на фактот дека Саудиска Арабија нема да има резерви на нафта засекогаш и дека светот се свртува кон здрава иднина без фосилни горива. Ова е поддржано и од принцот престолонаследник Мухамед бин Салман. Зад проектот стои компанијата Foster + Partners.

baterija

„Coral Bloom“ ќе биде дел од поголемиот потфат планиран за локација долж Црвеното Море, наречена „Проект на Црвеното Море“, што ќе опфаќа 28 илјади квадратни километри и ќе смести 50 хотели. Што се однесува до луксузното одморалиште „Coral Bloom“, тоа ќе биде изградено на островот Шураира, кој е позициониран да биде „портал“ кон другите недопрени острови – вкупно 21. Комплексот ќе биде дизајниран за заштита на природата и ќе се карактеризира со „најголемата светска серија батерии“ со капацитет од 1.000 MWh што ќе биде поврзана со системи за производство на соларна и еолска енергија. Тоа, исто така, ќе вклучува системи за третман на отпадни води, рециклирање на терен и повторна употреба за наводнување.

baterija1

Оваа огромна „батерија“ можеби всушност не е најголема во светот, бидејќи Австралија неодамна објави 1,2 гигавати, што е малку повисока. Секако, никој од нив сè уште не го видел светлото на денот, а што ќе се случи до реализацијата на проектот останува да видиме. Енергијата ќе се складира во рамките на овие батерии за поддршка на енергетската независност на целиот остров, обезбедувајќи ја потребната енергија во текот на ноќта кога не е можно производство на сонце. Исто така, електричната енергија ќе се обезбеди во случај на прекин на електричната енергија поради потенцијални дефекти или песочни бури што исто така може да влијаат на производството на електрична енергија.

baterija2

Хотелите во одморалиштето, вкупно 11, се дизајнирани да немаат коридори, додека фокусот е на отворен простор и вентилација. Објектите ќе бидат интегрирани во пределот и ќе бидат поврзани со пешачки патеки и столбови. Лесните монтажни конструкции ќе бидат направени надвор од локацијата и инсталирани на неа. Поради карактеристичната клима, земјиштето и песокот ќе се применат за да се создадат нови плажи и лагуни кои треба да помогнат во „зајакнување“ на островот во случај на покачување на нивото на морето.

Од Foster + Partners велат дека природните убавини ќе бидат задржани и дека проектот ќе се вклопи во постојниот пејзаж со можност за додавање елементи и подобрување на карактеристиките на островот каде што е можно. Проектот се планира да заврши до крајот на 2022 година.

baterija3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top