Насловна / Архитектура / Оаза од стакло и бетон скриена во длабочините на шумата

Оаза од стакло и бетон скриена во длабочините на шумата

Оваа целосно транспарентна куќа е дом на научник кој сакал да биде изолиран. Тоа е причината зошто тој ја изградил оваа оаза во средината на бразилската шума.

kuka
Архитекти од студиото Atelier Branco Arquitetura добиле барање од клиентот за проектирање на куќа во која тој ќе може да размислува и да чита во мир – целосно изолиран од обичниот градски живот. Сопственикот на куќата, на архитектите им ги претставил своите фантазии за структурата која не беше карактеризирана како постојан дом, ниту куќа, туку како бујно и мирно место во кое се повлекува. Дизајнерите излегле со решение што е удавено во природата, но така објектот се отвора кон шумата во дневната зона додека се затвора целосно во тивката зона.

kuka1
Со доближување на објектот од патот, прво нешто што се забележува е огромна дрвена платформа поставена на покривот на бетонска конструкција, што создава чувство на пловење на куќата меѓу бујната вегетација на околните дождовни шуми.

kuka2
Архитектите ги замениле конвенционалните огради на кровните тераси со периферни канали за вода, што ја прави терасата на покривот да изгледа како остров.

kuka3
Спуштајќи се надолу по скалите се доаѓа до главниот влез во куќата. Поради наклонот на локацијата, архитекторите влегле во структурата, постепено откривајќи различни делови од куќата. Стаклените фасадни ѕидови од подот до таванот ослободуваат природна светлина во внатрешноста на куќата и даваат чувство на целосна припадност кон околниот животински свет. Просторната организација на куќата се води токму од паузите на природна светлина, така што спалната соба се наоѓа на самиот врв на зградата, каде што сонцето е најмало. Дневната соба и трпезаријата добиваат најголема количина природна светлина.

kuka4
Работната површина се наоѓа во централниот дел на куќата и е најимпресивен дел од овој проект. Со двојни висини и акцентирани бетонски греди и столбови, овој простор едноставно овозможува да се ужива.

kuka5

Секој уредувач на просторот ќе биде особено заинтересиран за импресивните парчиња мебел што ја надополнуваат работната површина.

kuka6

Бањите се целосно затворени, спротивно на остатокот од куќата, направени од бетон и осветлени со покривни прозорци, кои обезбедуваат ограничено количество осветлување, но исто така и целосна приватност.

kuka7

kuka8

kuka9

kuka10

kuka11

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top