Насловна / Архитектура / Нов живот за бруталистичка резиденција во Бразилија

Нов живот за бруталистичка резиденција во Бразилија

Бразилското архитектонско биро Arquitécnika ја оживеало бруталистичката резиденција од 70-тите години, преиспитувајќи ја целокупната програма и интегрирајќи нови технолошки решенија во оваа куќа во Бразилија.

4_resize

Проектирана од архитектот Lutero Leme од бирото Arquitécnika, целта на проектот била да ја обнови бруталистичката резиденција изградена во престолнината на Бразил, која е проектирана во 70-тите години од архитектот João Filgueiras, познат како Lelé, прилагодувајќи ја на денешните потреби.

1_resize

Во куќата со површина од 1.968 квадратни метри, намерата на проектантот била да го задржи оригиналниот објект, изложената бетонска конструкција и неговиот волумен таков каков што е, но и да направат современи технолошки решенија.

3_resize

За време на процесот на проектирање, задржани се стилот и карактеристиките, но сè друго во куќата било преиспитано. Предизвикот за архитектите бил тежок поради структурата на куќата.

„Со само четири носечки столбови, планот има два ката и голема бетонска конструкција со плочи на покривот поврзани со шипки, поради што куќата може да се поместува до два сантиметри на ден, во зависност од температурата“, велат од Arquitécnika.

2_resize 6_resize

„Ова поместување беше појдовна точка на проектот за интервенција, бидејќи материјалите мораа да бидат подготвени за ширење, без притоа да се создадат пукнатини. Затоа ѕидовите и рамките се проектирани со пливачки системи“, додаваат од бирото.

Во приземјето, внатрешниот простор е замислен како флексибилна трпезарија и дневна соба, кои создаваа континуиран простор што се влева во градината. Огромната бетонска конструкција обезбедува засолниште за приватниот автомобил на сопствениците. Приземјето целосно се растворува од надвор и од внатре, а делумно е затворено со прозорци од подот до плафонот.

9_resize 10_resize

Според архитектите, во стариот проект имало недостаток на приватност во просториите на резиденцијата, што отсекогаш било забелешка на сопствениците.

„За да се поправи, архитектот вложи во нови инсталации и акустична техника. Естетски, декоративно обликувани елементи се користат за раздвојување на просториите и овозможуваат природна вентилација“, додаваат од Arquitécnika.

13_resize 11_resize

Во завршната обработка користени се натур бетон, дрво, мермер и гранит. Осветлувањето, кое претходно имало лош изглед, исто така добило нови решенија за осветлување и автоматизација.

Сите соби во куќата имаат големи стаклени ѕидови со широк поглед кон надвор. Дневната соба со огромни стаклени екрани има прекрасен поглед од 270 степени, кон градината, целиот град и езерото Paranoá.

17_resize

Архитектот исто така направил и проект за простор за рекреација надвор, кој предходно непостоел, а кој сега добил салон со гурманска кујна, спа, вински подрум, пространа бања и бескраен базен.

Скулптурални ротирачки панели со функција на брисолеи, проектирани се за да го состават просторот. Севкупниот пејзаж е осмислен од архитектот Lutero Leme, кој замислил патека во должина од 380 метари, проследена со трева, цветни леи, овошни растенија, пергола и видиковец.

5_resize 8_resize

Обележје на проектот е и одржливоста. Инженерите поставиле соларни панели на покривот за да создададат енергетски ефикасна зграда; фотоволтаиците се користат за греење на вода за домашна употреба, базенот и бањата.

21_resize

Два подземни резервоари (вкупно 40 000 литри) се исто така изградени за складирање на дождовница за наводнување на градината и системот за компостирање. За намалување на влијанието врз животната средина, инсталирани се четири модули за полнење на електрични возила.

12_resize 18_resize 19_resize 16_resize 15_resize 20_resize (C:\Users\renan\Documents\CASA QI 05 - REVIS303O 8 - Vista (C:\Users\renan\Documents\CASA QI 05 - REVIS303O 8 - Planta (C:\Users\renan\Documents\CASA QI 05 - REVIS303O 8 - Planta (C:\Users\renan\Documents\CASA QI 05 - REVIS303O 8 - Planta

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top