Насловна / Вести / На светот му се заканува нов Чернобил: нивото на радијација 16 пати над нормалното

На светот му се заканува нов Чернобил: нивото на радијација 16 пати над нормалното

Украинските пожарникари соопштуваат дека оваа неделла нивото на радијација во зоната на исклучување во Чернобил скокнало 16 пати над нормалното ниво, поради пожарите кои го пустошат шумовитото подрачје.

Велат дека пожарите во атмосферата ослободуваат радиоактивни елементи, кои предходно се наоѓале во земјата и растенијата, а потоа ветровите ги разнесуваат.

1_resize

Украинското Здружение на ветераните на атмоска енергија и индустрија, кое собира пензионирани официјални лица и неколку директори на нуклеарни електрани, предупредува дека нуклеарниот сектор е во критична состојба и дека се заканува опсаност од „уште еден Чернобил“.

„Ситуацијата во секторот нуклеарна енергија е страшна“, предупредуваат членовите на Здружението во писмото упатено до претседателот на Украина, Владимир Зеленски, премиерот и претседателот на парламентот.

Во писмото се наведува дека „Енергоатом“, оператор на украинските нуклеарни електрани, веќе неколку месеци нема постојани менаџери кои работат на основа на релевантни сигурносни дозволи издадени од нуклеарните регулатори. Споредн нив, тоа значи дека „легално, никој не е одговорен за безбедноста на нуклеарните електрани“.

„Дали тоа значи дека Чернобил не ни беше доволен, туку се обидуваме да го повториме“, се прашуваат потписниците.

2_resize

Во писмото се предупредува дека „Енергоатом“ се соочува со „критичен недостаток на финасиски средства, потребни за обезбедување на сигурна работа на постројките и набавка на гориво“ и поставуваат прашање до властите дали разбираат до што би можело да доведе затворањето на нуклеарните електрани во Украина.

Во нуклеарните електрани во Украина се произведува околу половина од електричната енергија во земјата. Пред неколку дена, ексклузивната зона на Чернобил ја зафати пожар.

Истакнувајќи ги „постојаните настојувања поединци без знаење за нуклеарнаенергија да се носат на раководни позиции во „Енергоатом“, пензионарите работници од нуклеарната индустрија ја прашуваат власта, дали сфаќа дека така грубо се крши меѓународниот режим на нуклеарна безбедност.

На крајот од писмото, членовите на Здружението инсистираат власта да ја прекине праксата, „Енергоатом“ да го раководат вршители на должност, да ја сопре финасиската дискриминација и да „спречи земјата да се лисзга кон втор Чернобил“.

3_resize

Апелот го потпишале бивши високи функционери на нуклеарната индустрија на Украина, меѓу кои и Владимир Броников, бивши директор на нуклеарната елекктрана Запорпжје, Владимир Коровкин, бивши директор на нуклеарната елекктрана Ривне и Николај Штајнберг, бивши главен инженер на нуклеарната електрана Чернобил.

Украина е седми производител на нуклеарна енергија во светот и има четири оперативни нуклеарни електрани и 15 реактори. Украина кон средината на минатата деценија, наместо од рускиот „Росатом“, почна да набавува нуклеарно гориво од американскиот Vestinghaus. Меѓутоа забележано е дека американското гориво не е компатибилно со електраните градени во советскиот период.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top