Насловна / Архитектура / Модуларна кула од масивно дрво

Модуларна кула од масивно дрво

„Rainbow Tree“ е модуларна цврста кула во градот Кебу на островот со исто име на Филипините. Откривајќи го културното и природното наследство на Филипините, проектот „Vincent Callebaut Architectures“, именуван по добро познатото и шарено дрво еукалиптус е дизајниран да ги намали емисиите на јаглерод диоксид.

kula1
Целта е да се изгради станбен објект што ќе ги исполнува LEED и BERDE, сертификати поврзани со животната средина. Проектот нуди совршена рамнотежа меѓу културното и природното наследство со ненадминат сјај.
Поради пасивниот биоклиматизам и напредната обновлива енергија, решено е дека „Rainbow Tree“ треба да биде направено од дрво, единствениот природен и обновлив материјал што го има во изобилство. Зградата ќе биде покриена со повеќе од 30 илјади растенија од соседните тропски шуми.

kula3
Кулата ќе биде висока 115 метри и ќе биде изградена од цврсто дрво. Оваа 32-катна зграда ќе се наоѓа во Кебу, еден од најголемите острови на Филипините, дом на големо пристаниште и економски и деловен центар. Инспирирани од традиционалните куќи „Bahay Kubo“, модуларната кула од цврсто дрво ќе содржи 1.200 монтажни модули. Секој од овие модули во основа ќе има страни од четири метри, додека висините ќе варираат од 3,2 до 4,8 метри.

kula2
Техниката на изградба се состои од виткање вертикални дрвени летви и нивно спојување со структурни, органски лепила. Прекриена со кедрово обложување третирано со античкиот јапонски метод на „Shou Sugi Ban“, зградата има подобра отпорност на пожар, инсекти што јадат дрво и габи.
Зградата со флексибилен дизајн има негативен отпад од јаглерод. Се состои од централно јадро и егзоскелетна фасада, додека ентериерот е целосно ослободен. „Rainbow Tree“ вклучува ресторан, ко-работен простор, базен, спа и фитнес центар, како и урбана фарма. Според тоа, на своите жители им нуди повеќе од стандардните единици за домување.

kula5
Vincent Callebaut Architectures соопшти дека лајтмотивот е комбинација на функционалност и елеганција со комбинирање на природни, едноставни и традиционални материјали. „Rainbow Tree“ е современо архитектонско дело добиено од колективна меморија со јасно нијансирани облини полни со колективен идеал и имагинација на предците. Таа е посветена на користење и повторно толкување на домородните, колонијалните и модерните архитектонски и пејзажни стилови кои се распространети во градот Кебу.
Покрај урбаното земјоделство и обновливата енергија, „Rainbow Tree“ е прототип на целосно вертикална шума на биолошко ниво, почитувајќи ги четирите столба на еко-градот на иднината. Овие столбови вклучуваат енергетска самодоволност, зеленило на зградите и развој на урбаното земјоделство, „мека“ подвижност и социјална иновација.

kula4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top