Насловна / Вести / Модернизација на системот за греење во Загреб, со 57 милиони евра од Европската Комисија

Модернизација на системот за греење во Загреб, со 57 милиони евра од Европската Комисија

Во склоп на пакетот помош на државите членки, Евроспката комисија неодамна ја потврди финансиската помош вредна 57 милиони евра наменети за модернизација на системот за греење на Град Загреб. И покрај тоа што Hrvatska elektroprivreda (HEP) е корисник на оваа инвестиција, дел од проектот ќе биде финансиран од структурните фондови на ЕУ. Комисијата проценила дека финансискиот пакет ќе го унапреди постоечкиот систем за греење и ќе го приближи до целите во однос на декарбонизација и заштитата на животната средина во согласност со политиките на ЕУ.

Имено, постоечкиот систем не е во согласност со овие одредби, односно емитува значителна количина на стакленички гасови, а модернизацијата ќе овозможи нивна редукција за 280.000 tCO2eq годишно.

croatiateto3

croatiateto1

croatiateto2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top