Насловна / Вести / Меѓународната финансиска корпорација сугерира замена на фосилните горива со соларна енергија

Меѓународната финансиска корпорација сугерира замена на фосилните горива со соларна енергија

Новиот извештај на Меѓународната финансиска корпорација сугерира дека фосилните горива треба да се заменат со соларна енергија што е можно поскоро.

На извештајот претходеше анализа за употреба на генератори на фосилни горива во 167 земји во развој.

Заклучено е дека токсичните материи имаат негативно влијание врз животната средина и јавното здравство.

Покрај тоа, има лошо влијание во сегментот на економијата. За многу земји, ова значи конкретна цена од над две милијарди американски долари.

fosilni

Според експертски тим на Меѓународни финансиски корпорации, кога станува збор за фосилни генератори, се покажало дека се главен капитален трошок, на глобално ниво со педесет милијарди долари годишно.

Од друга страна, кога се разгледува влијанието врз здравјето на луѓето, има исклучително голем број на штетни честички кои се ослободуваат и придонесуваат за зголемување на загадувањето на воздухот.

Мисијата на извештајот на Меѓународната финансиска корпорација не е само чиста економска пресметка, туку, пред сè, апел да се премине кон употреба на енергија од други обновливи извори што е можно поскоро.

На овој начин, тие би создале одржлива и конкурентна, здрава и безбедна иднина.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top