Насловна / Вести / Масивна и провидна шумска куќа

Масивна и провидна шумска куќа

Куќата Petalum е модерен дом изграден на самиот раб на шумата што и служи како идеална позадина.

Petaluma-01-782x489

Што е она што ја прави куќата убава? Разиграна архитектура или амбиент? Овој пример докажува дека ова е комбинација од двете. Опкружен со локалните традиционални куќи, но исто така убави шумски, Petalum се издвојува со своите чисти линии, хармонична комбинација на материјали за внатрешни работи и неговата околина, ова е вистински скапоцен камен на канадски регион во близина на Торонто.

Petaluma-Residence-Low-Res-3

И покрај тоа што делува провидно, архитектонското биро Trevor McIvor Architects ја има дизајнирано оваа куќа да масивна структура сепак биде разиграна и да се добие доволно количество на природна светлина и вентилација. Ова беше постигнато со користење на камен и дрво на фасадата, но исто така и со дизајнирање на базата според принципот на отворен простор.

Petaluma-04-782x895

Акцентот е ставен на постигнување на функционалност и флексибилност и во многу случаи е клучен при организирање на просторот. Просториите се преклопуваат и надополнуваат едни со други, но нивниот ритам е пресечен со поставување на атриум и заеднички простори кои му даваат разиграност.

Petaluma-05-782x644

Значителен износ на светлина во внатрешноста на куќата влегува низ стаклен атриум во кој расте бамбусово дрво.

Во подножјето на атриумот има вински бар, а елегантните скалила од комбинација на бетон и челик понатаму ја потенцира оваа област.

Petaluma-06-782x759

Централниот простор го зазема кујната, која е отворен простор и е поврзана со трпезаријата и дневната соба.

Petaluma-07-782x528

Исто така има и трем кој може да биде дел од внатрешноста или отворен простор.

Petaluma-09-782x512

Дневната соба е организирана така што од удобноста на фотелјата може максимално да ужива во погледот, а големите прозорци хармонично поврзуваат со околната природа.

Petaluma-10-782x330

Купувачот кој е колекционер на стари автомобили, сакал место за личната поставка за што има целосно застаклена гаража интегрирана во куќата.

Petaluma-08-782x1092

Во целиот простор на куќата доминира комбинација на полиран бетон, махагони и стакло, создавајќи безвременска основа за дизајнирање на внатрешен дизајн.

Куќата изгледа особено убаво во самрак кога се палат светлата.

Petaluma-12-782x503

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top