Насловна / Архитектура / Лос Анџелес изгради монтажно село за бездомници во шарени бои

Лос Анџелес изгради монтажно село за бездомници во шарени бои

Проблемот со зголемениот број бездомници во Лос Анџелес почна да се решава преку функционални и интересни проекти. Така, пилот -проектот на селото за бездомници е подигнат во Северен Холивуд, и веднаш по отворањето, ги прими првите станари на кои им треба привремено сместување надвор од улиците на Лос Анџелес.

selo

Шарената заедница, проектирана од Lehrer Architects и Bureau of Engineering, се состои од 40 мали монтажни згради, со вкупно 75 кревети.

Со цел да се измисли ефикасно и достапно решение, градот се одлучил за монтажна конструкција, и секоја единица чини 7.500 долари, вклучувајќи материјали и работна сила, и секоја е инсталирана за помалку од еден час. Секоја монтажна зграда може да се расклопи и монтира најмалку 40 пати.

selo1

Единиците се направени во комбинација од алуминиумски рамки со издржливи, лесни за одржување композитни материјали. Единиците се добро изолирани и дизајнирани да издржат ветер и атмосферски влијанија.

Секоја префабрикувана зграда содржи преклопен кревет, простор за складирање, електрични приклучоци, како и осветлување, греење, климатизација, а прозорците и вратите може да се заклучат. Поради тековната пандемија, секоја единица ќе може да прими само едно лице, со исклучок на двојките или родителите со дете.

selo2

Селото се одликува со различни заеднички области, вклучувајќи јадење и област за собирање, простор за миленичиња, пет преносни тушеви, тоалети, алишта, а станарите исто така имаат Wi-Fi пристап, како и обезбедување социјални услуги на лице место.

Со цел населбата да добие чувство на идентитет и живост, сите згради, како и отворените простори се обоени со силни и живописни бои.

Ова село го достигна својот полн капацитет за само еден месец. За да се постигнат условите за престој во ова привремено сместување, покрај тоа што не го решиле прашањето за домување, станарите мора да бидат постари од 18 години и мора да имаат регистрирано живеалиште во радиус од пет километри.

selo3

Иако не постои временско ограничување за тоа колку долго жителите можат да останат во селото, оваа заедница е дизајнирана како привремено сместување за да му помогне на секој жител во транзицијата кон постојано сместување, процес што се претпоставува дека ќе трае помеѓу четири и шест месеци.

selo4

Според достапните податоци, бројот на луѓе без засолниште се зголемил за повеќе од 16 отсто во споредба со претходната година. Градот Лос Анџелес одлучи да го развие овој проект како одговор на тековната криза за бездомништво, која дополнително се влоши со пандемијата.

selo6

selo5

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top