Насловна / Вести / Лесни и флексибилни соларни панели за сите објекти

Лесни и флексибилни соларни панели за сите објекти

Австралискиот Национален поморски музеј го постави најголемиот соларен панел на земјата во неговиот центар „Хардс 7“ во Дарлинг пристаништето во Сиднеј. Ова е благодарение на д-р Zhengrong Shi-ju од SunMan Energy, кој дизајнираше флексибилни, без стакло соларни панели чија употреба е можна и на згради кои претходно се сметало дека се несоодветни за соларни панели.

paneli

Флексибилните и лесни соларни панели наречени „eArche“ отвораат сосема нов пазар и решаваат проблем што традиционалната индустрија на соларни панели досега не беше во можност да го реши. Пространи кровни конструкции на многу фабрики, магацини и слични згради може да изгледаат идеални за соларни панели, меѓутоа, овие метални кровови генерално немаат конструкција за да ја издржат тежината на традиционалните соларни панели. Овој проблем го доживеа и австралискиот Национален поморски музеј, кој минуваше години барајќи одржливо соларно решение за своите згради, но традиционалните панели едноставно не беа опција. На крајот музејот наиде на „ eArche “.

paneli1

„EArche“ е лесен, флексибилен, со високи перформанси и конкурентен на трошоците, така што е применлив за секоја зграда. Секоја индивидуална табла поставена на Музејот тежи 5,5 килограми, нема стакло, тенок е и флексибилен. Иако е полесен за околу 70 проценти, има иста јачина како конвенционалните панели. Сончевата инсталација од 235 киловати со 812 панели му овозможи на Музејот да надомести скоро 25 отсто од потрошувачката на електрична енергија.

Д-р Ши е добро познат во светот на сончевата индустрија. Тој стана првиот соларен милијардер и го добил прекарот „Кралот на сонцето“. Сепак, набргу потоа, неговиот бизнис не успеа, но тој не се повлече, туку започна две нови бизниси – SunMan Energy во Кина и Energus во Австралија – и на крајот го разви својот уникатен, лесен, флексибилен, без стакло соларен панел „eArche“.

paneli2

Панелот „eArche“ ја постигнува својата прилагодливост благодарение на елиминацијата на стаклото во корист на силиконска соларна ќелија која може да се примени на различни подлоги, дебели до 2 милиметри. Панелите доаѓаат во стандардни конфигурации од 60 до 100 клетки на лист, но може да се обликуваат за да одговараат на специфични апликации. Во зависност од дизајнот, броењето на клетките и подлогата и рамката, овие панели тежат од импресивни 2,4 килограми до околу 8,2 килограми.

Дарен Милер, директор на австралиската агенција за обновлива енергија, рече дека оваа соларна технологија е иновативна и разноврсна алтернатива што може да им помогне на многу згради да се префрлат на обновлива енергија. Оваа технологија и панели ќе овозможат соларна инсталација на заоблени површини или предмети што припаѓаат на културното наследство.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top