Насловна / Архитектура / Куќа во Чешка која му овозможува на сопственикот да живее на отворено

Куќа во Чешка која му овозможува на сопственикот да живее на отворено

Оваа индивидуална куќа се наоѓа блиску до градот, но изразува единство со природата преку единствен архитектонски дизајн. Куќата Internal Landscape Villa го зема традиционалниот преден двор и го преместува во центарот на структурата, создавајќи речиси невидлив премин помеѓу внатре и надвор.

7_resize

2_resize

Проектирана од архитектонското биро Atelier Štěpán, Internal Landscape Villa е развиена на релативно мала парцела во Чешка. Градителите извезтуваат за строги градежни регулативи кои придонеле на предизвикот да се создаде дом кој ќе ја задоволи желбата на клиентот „да живее воглавно на отворено“. Оваа цел ја постигнале преку креативна поставеност на на домот и забележителни небесни прозорци кои го преплавуваат просторот со природна светлина.

1_resize

6_resize

„Сакав да се обидам да создадам внатрешна диспозиција во која луѓето можат природно да се движат, каде што ќе можат да пливаат како риба во вода“, вели архитектот Marek Jan Štěpán. „Вид на ппуштен живот, каде потсвесно предвидувате каде е сè. Најважен е природниот проток на дневната светлина. Додека светлината струи низ големите прозорци, како и низ кружните отвори на покривот“.

3_resize

10_resize

Куќата се наоѓа во непосредна близина на паркови, работа, училиште, семејни и културни настани во областа. Во суштина е вградена во наклонетиот терен со три различни платформи кои создаваат суптилен слоевит ефект. Додека главната влезна платформа се наоѓа на ниво на улицата, главната платформа за дневниот боравок е издигната за нешто помалку од кат над нивото на улицата. Атриумот на отворено е подигнат уште неколку метри. Сепак, една област се прелева во друга, сето тоа со нагласок на централизираната внатрешна површина на тревникот. На отворено, има повеќе дневни простори со клупи за седење и базен.

12_resize

9_resize

Архитектите избраа различни градежни материјали за секое ниво, во склад со потребите на пејзажот. Долниот дел е од бетон, додека горните нивоа и внатрешноста на дворот се од дрво. Надворешноста на домот е облечена во бетон и дрво. Внатре, подовите се обрабптени во комбинација од натур бетон и дабово дрво.

8_resize

Вилата е проектирана и изградена според нискоенергетски стандард. Опремена е со подно греење и ѕидни гречи. Топлината се обезбедува со котел на гас, а пасивниот дизајн придонесува за природно ладење. Каминот на дрва, исто така, ги надополнува барањата за топлина.

Бидејќи областа има високо ниво на подземна вода, таа се собира во резервоар под атриумот. Топлата вода се загрева внатре во домот преку енергијата што се собира од соларните панели на покривот.

11_resize

14_resize

4_resize

5_resize

13_resize 15_resize 16_resize 17_resize 18_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top