Насловна / Вести / Климатските промени доведуваат до поекстремни врнежи од дожд и поплавување

Климатските промени доведуваат до поекстремни врнежи од дожд и поплавување

Голема студија потврди дека во периодот на втората половина на 20-от и почетокот на 21-от век, се забележуваат се повеќе и повеќе настани со екстремно количество врнежи што предизвикале проблеми, особено во урбаните области.

Бројот на екстремни врнежи од дожд и последователните поплави ќе продолжат да растат со зголемувањето на просечната глобална температура, според големото меѓународно истражување објавено во научното списание ScienceBrief Review.

dozd

Авторите на студијата истакнуваат дека климатските промени ја зголемуваат фреквенцијата и интензитетот на настаните со екстремни врнежи од дожд, бидејќи топла атмосфера е во состојба да задржи повеќе водена пареа. Ова значи дека повеќе вода “се акумулира” во атмосферата пред да врне, што го зголемува бројот на силни врнежи.

Научниците од Универзитетот во Њукасл, Центарот Тиндал за истражување на климатски промени од Универзитетот во Манчестер и Бразилскиот национален институт за вселенски истражувања анализирале над 170 рецензирани научни студии. Резултатите од оваа сеопфатна анализа покажуваат дека во урбаните области на мали сливови низ целиот свет, екстремните врнежи од дожд ја зголемуваат можноста за поплавување, сериозно загрозувајќи го локалното население и инфраструктурата. Во руралните области со големи сливови, поплавите зависат од низа различни фактори и се помалку директно поврзани со краткотрајните екстремни врнежи од дожд.

Ако глобалното затоплување запре и просечната глобална температура не се зголеми за повеќе од 1,5 степен Целзиусов, бројот на овие екстремни временски настани може да биде ограничен. Сепак, дури и ако се постигне оваа цел, авторите на студијата сметаат дека ќе биде потребно подетално истражување и разбирање на промените во врнежите и поплавите што нè очекуваат во иднина, како и изнаоѓање начини за прилагодување на градовите и сите други заедници на овие иновации.

dozd2

Студијата наведува дека во текот на 20-от и почетокот на 21-от век, поголема фреквенција на дневни екстремни врнежи е забележана во многу региони низ целиот свет. Исто така, е заклучено дека ризикот од поројни поплави во урбаните области, покрај екстремните врнежи од дожд, е зголемена во последните децении како резултат на зголемената непропустлива површина, т.е. се повеќе и повеќе бетон во градовите, што оневозможува почвата да апсорбира вода, го зголемува површинското истекување, а предвидувањата велат дека овој ризик ќе продолжи да расте.

Водечкиот автор на студијата, Стивен Блакинсоп, објасни во соопштението за јавноста како климатските промени доведуваат до почести и поинтензивни врнежи од дожд: “Поради глобалното затоплување, содржината на влага во атмосферскиот воздух се зголемува, што може да доведе до промени во однесувањето на бурата. Поинтензивните екстремни врнежи во комбинација со промени во други фактори можат да ја зголемат фреквенцијата и интензитетот на поплавите во многу региони во светот“, додава Блакинсоп.

dozd3

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top