Насловна / Вести / Ќе се подготвува закон со кој ќе се забранува користењето на јаглен за греење

Ќе се подготвува закон со кој ќе се забранува користењето на јаглен за греење

Министерството за животна средина и просторно планирање и Центарот за истражување и информирање за животната средина „Еко-свест“ одржаа работилница за изработка на целосно законско решение со кое ќе се регулира забраната за користење на цврсти високо загадувачки енергенси и стандардизирањето на типовите на печки за затоплување, како дел од имплементацијата на Планот за чист воздух.

Заменик министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули истакна дека очекува со вклучувањето на надлежните институции, граѓанските организации и другите релевантни чинители да се изнајде оптимално законско решение за прекумерната емисија на штетни гасови во атмосферата кои се резултат на согорувањето на јаглен во домаќинствата и стопанските субјекти кои користат јаглен во ложиштата.

MZSPP

Макрадули вели дека со овие активности не само што ќе се намали загадувањето на воздухот, туку и директно ќе се придонесе за намалување на негативните ефекти од климатските промени, зголемување на енергетската ефикаснот,  поголемо користење на обновливи извори на енергија, што на подолг рок, ќе доведе до намалување на емисијата на стакленички гасови и до исполнување на целите зацртани со договорот од Париз и целите на ОН.

Покрај тоа, тој нагласи дека, очекува вклучување на приватниот сектор, како пример за имплементација за некористење на јаглен како извор на загревање во своите објекти.

Извршната директорка на Еко‐свест Ана Чоловиќ Лешоска, исто така, истакна дека со регулирање на согорувањето на јагленот, негативните ефекти од штетните емисии ќе бидат значително намалени.

MZSPP1

Мерката за забрана за увоз и продажба на јаглен за греење, како и донесување на потребните законски измени е предвидена во Планот за чист воздух, во делот кој се однесува на намалување на емисиите на загадувачки супстанции од затоплувањето во домаќинствата и истата доби консензуална поддршка во Собранието.

Оценето беше дека поцелисходно е донесувањето на ново засебно законско решение, отколку интервенција во повеќе законски решенија истовремено.

Исто така, на работилницата е дискутирано и за можноста за проширување на забраната за согорување на јаглен за затоплување со забрана и за други фосилни горива (на пр. мазут), како и за одржливоста на мерката за проширување на забраната за согорување на јаглен и на индустријата, поточно на стопанските објекти и реалните можности и негативните економски ефекти од реализација на истата.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top