Насловна / Вести / Ќе почнеме ли да јадеме инсекти поради климатските промени?

Ќе почнеме ли да јадеме инсекти поради климатските промени?

Во последно време се повеќе се говори за влијанието на човечката исхрана врз животната средина, и тоа со добра причина. Прехранбената индустрија е одговорна за приближно четвртина од сите емисии на антропогени стакленички гасови (GHG) во атмосферата, а нивното влијание врз климатските промени се очекува да биде уште поголемо во иднина, се наведува во извештај на веб-страницата Клима 101.

insekti

Според извештајот на Светската организација за храна, во моментов околу две милијарди луѓе во светот се погодени од некаква форма на несигурност во храната, од кои околу 700 милиони страдаат од глад. Во исто време, Обединетите нации проценуваат дека 9,8 милијарди луѓе ќе живеат во светот до 2050 година. Растот на населението и подобрената исхрана на населението во земјите во развој се причина за очекуваното зголемување на побарувачката за храна (за потрошувачка на луѓе и добиток) од 70 проценти до средината на 21 век.

Со цел да се одржи глобалното затоплување под 1,5 ° C, емисиите на стакленички гасови ќе мора значително да се намалат во следните десет години, што значи дека е итно да се најде начин да се намали влијанието на прехранбената индустрија врз климатските промени. Еден од овие начини имплицира многу поголема улога на инсектите во нашата исхрана.

ПРОИЗВОДСТВОТО НА МЕСО КАКО ГОЛЕМ ИЗВОР НА ГАСОВИ СО ЕФЕКТ НА СТАКЛЕНА ГРАДИНА

Не е тајна дека кога зборуваме за влијанието на исхраната врз климатските промени, најчесто мислиме на производство на месо, кое е одговорно за 58 проценти од сите емисии од прехранбената индустрија. Говедското и јагнешкото месо имаат непропорционално големо влијание врз климатските промени во споредба со другите намирници.

Со производство на еден килограм говедско месо се произведува 10 пати повеќе стакленички гасови отколку производство на килограм пилешко, 15 пати повеќе од одгледување еден килограм ориз, па дури и 43 пати повеќе стакленички гасови отколку производство на килограм пченица.

insekti3

Жителите на Северна Америка и Европа консумираат најмногу месо. Според истражувањето на престижното медицинско списание „Лансет“, во овој момент на овие два континента се јаде шест и четири пати повеќе црвено месо отколку што би било оптимално со цел да се зачува здравјето на луѓето и планетата. Покрај тоа, со растот на населението и животниот стандард во земјите во развој, внесувањето месо во овој дел од светот исто така се очекува да се зголеми и во голема мера да ги достигне Европа и Северна Америка.

Од сè што ни е познато во моментов, јасно е дека ваквите трендови во начинот на кој јаде човештвото не се одржливи. Затоа се повеќе се развива светскиот пазар за производство на инсекти, што може да биде одлична замена за протеините што во моментов ги добиваме од месото, но истовремено да го направи и процесот на одгледување животни подобар за животната средина.

ВИСОКИ ХРАНЛИВИ ВРЕДНОСТИ

Иако можеби не е интуитивно, инсектите што се користат во исхраната се подеднакво или дури и похранливи од месото. На пример, 100 грама скакулци имаат приближно ист протеин како пилешкото, свинското и говедското месо, додека присуството на железо во скакулците е значително поголемо.

Во однос на калориските вредности, скакулците се споредуваат со различни видови месо, сепак, одредени видови ларви за јадење имаат дури три пати повеќе калории од говедското поради големата количина маснотии. Поради големата разновидност на инсекти, тие не треба да се сметаат за хомогена група во исхраната, но јасно е дека видовите за јадење можат да послужат како замена за месото.

insekti2

Инсектите можат да се воведат како храна на различни начини, а поради разликите во културата и одбивноста што ја имаат општествата кон овој вид храна, тие најчесто се мелат во прав и се додаваат како состојка во протеински чоколади или како брашно од кое  може да се месат различни видови печива. Прашокот од инсекти може да се користи и како додаток на протеини за безмасни хамбургери или колбаси.

Покрај тоа што се достапни за човечка исхрана, различни видови инсекти можат да се користат како храна за живина, добиток или риба, што може да го намали влијанието што го има производството на месо врз животната средина.

ЕКОЛОШКИ ПРИФАТЛИВА АЛТЕРНАТИВА

Иако споредливи во однос на хранливата вредност, инсектите се подобар избор од месото кога ќе се забележи влијанието на производството врз животната средина.

За време на производството на инсекти за потрошувачка на луѓе или животни, има помали емисии на стакленички гасови и потребни се значително помалку земја и вода отколку за одгледување добиток.

Покрај тоа, инсектите се многу подобри во користењето на хранливи материи и имаат потреба од помалку храна, а постои и можност за користење на органски отпад за нивна исхрана, со што се решава друг еколошки проблем.

insekti1

КОГА ИНСЕКТИТЕ ЌЕ СТАНАТ ДЕЛ ОД ТРПЕЗАТА

Можеби вистинското прашање би било кога инсектите ќе се вратат на нашата трпеза? Инсектите беа постојан дел од исхраната на нашите предци, а добар дел од светот никогаш не престана да ги јаде. Околу две милијарди луѓе во светот во моментов користат околу две илјади различни видови на инсекти во нивната исхрана, претежно во Источна Азија и Јужна Америка.

Од друга страна, Европејците „заборавиле“ да ги јадат низ историјата, а ваквите навики се пренесувале за време на колонизацијата на Северна Америка.

Сепак, работите брзо се менуваат. Само пред неколку дена, Европскиот орган за безбедност на храната одобри употреба на еден вид ларви за исхрана на луѓето и се очекува наскоро да следи одобрување и на други видови инсекти кои се дел од исхраната на другите континенти.

Во исто време, инвестициите во стартапи кои се занимаваат со производство на инсекти за храна се множат во последниве години, и овој пазар ќе продолжи да расте и во иднина.

Во моментов, се чини тешко да се замисли дека нашата трпеза наскоро би можела да содржи голема количина на протеини добиени од инсекти, но потребата од промени потребни за да се запрат климатските промени, може да стане реалност. Иако големото прашање е дали Европејците ќе се навикнат да јадат инсекти во нивната интегрална форма, добиениот протеински прав, на пример со мелење на ларвите, многу брзо може да се додаде во разни јадења, протеински чоколади и колачи.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top