Насловна / Вести / Кина гради грандиозен автопат до Европа

Кина гради грандиозен автопат до Европа

Владата на Русија го одобри проектот Меридијан, првиот јавно-приватен автопат, кој ќе биде најкраткиот пат за превоз на стоки помеѓу Кина и Европа. Автопатот Меридијан ќе биде долг речиси 2.000 километри, ќе има четири ленти и ќе оди од Белорусија до Кина, минувајќи низ осум региони на Русија и Казахстан. Цената на патувањето за превозниците од земјите кои не се дел од Евроазиската економска унија е изнесува 70 центи по километар, а првите возила низ овој пат ќе поминат во 2024 година. Премиерот на Русија, Медведев ја одобри изградбата на автопатот, а според пишувањето на руските медиуми, овој проект значајно ќе влијае на развојот и модернизацијата на руската инфраструктура.

meridian1

meridian2

Главниот повод за изградба на овој пат е фактот што западите земји, особено САД, константно воспоставуваат нови блокади и со тоа го отежнуваат транспортот и трговијата со кинеските компании. Кинезите денес активно пронаоѓаат нови рути, и поморски и копнени, со цел да ги заобиколат препреките и да го зголемат транспортот на својата стока.

Во светот веќе се присутни разни форми на јавно-приватно партнерство во областа на инфраструктурата, а кинеските компании веќе на големо работат на изградбата на автопатишта во согласност со концесиските услови – и во Африка, и во Латинска Америка, па и во Европа.

meridian3

 

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top