Насловна / Арт и дизајн / Казахстанскиот „Златен човек“ во Скопје

Казахстанскиот „Златен човек“ во Скопје

Вчера во Археолошкиот музеј свечено беше отворена изложбата „Великата Степа: историја и култура“, која се реализира во рамките на проектот „Патувањето на Златниот човек низ музеите во светот“.Оваа изложба, која патува низ музеите во светот, е извонредна можност да се запознае историјата и културното наследство на Казахстан, неговата разновидноста и посебноста на казахстанската култура.

4H5A6231

4H5A6233
Во фокус на изложбата е „Златниот човек“ или казахстанскиот Тутанкамон, кој датира од од 5 век п.н.е.

4H5A6239

При откривањето на локалитетот Исик во 1969 година, тој е препознаен од археолозите како 18 годишен воин од скитското племе Сака. Атрактивноста на Златниот човек кој е претставен на изложбата преку реконструкција, е во повеќе илјади златни апликации, распоредени на неговиот комплет, составен од кошула, чизми и накит за глава.

4H5A6240

4H5A6256

Но, на изложбата се претставени и други, експонати, околу 200, кои датираат од 4 милениум п.н.е. до 19 век.

4H5A6254

4H5A6263

4H5A6265

4H5A6284
„Оваа изложба насловена „Великата степа: Историја и култура“, со внимателно направениот избор од најзначајните експонати од збирката на Националниот музеј на Република Казахстан, во изминатите две години го привлекува вниманието на милионската публика ширум светот, па од таму до толку поголемо е задоволството што токму нашиот музеј беше избран како еден од домакините на оваа светска турнеја на изложбата“, вели директорот на Археолошкиот музеј, Горан Санев.

4H5A6287

4H5A6297
„Оваа изложба е 9 –та по број за оваа година и го претставува големото културно наследство и богатство на Република Казахстан“, изјави Нуразхан Алмаз Шајкенович-директор на Националниот музеј на Казахстан .
Изложбата ќе биде отворена до 11 август, а посетителите ќе може да ја видат бесплатно.

4H5A6291

4H5A6306

4H5A6309

4H5A6314
фото: КИРО ПОПОВ

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top