Насловна / Став (page 2)

Категорија: Став

Feed Subscription

Писмо до градоначалничката од Даница Павловска – Циги по повод изготвување на ГУП

Писмо до градоначалничката од Даница Павловска – Циги по повод изготвување на ГУП

Во целост ви го пренесуваме отвореното писмо на архитект Даница Павловска, урбанист, просторен планер, урбан аналитичар, консултант упатено до новоизбраната градоначалничка Данела Арсовска во однос на актуелниот момент на изготвувањето на врвниот стратешки документ на просторниот развој на Градот Скопје ...

повеќе »

Владата на Обединетото Кралство и официјално ја отфрли Tulip Tower на Фостер

Владата на Обединетото Кралство и официјално ја отфрли Tulip Tower на Фостер

Владата на Обединетото Кралство ја отфрли кулата Tulip Tower проектирана од Фостер + Партнерс во Лондон, поради загриженоста за вградениот јаглерод во проектот и можното негативно влијание врз околното архитектонско наследство. Одлуката е објавена на 11 ноември во писмо во ...

повеќе »

Архитектонска визуализација – посебна индустриска гранка

Архитектонска визуализација – посебна индустриска гранка

Напоредно со употребата на компјутери за архитектонско проектирање и појавата на CAD- програмите, помалку незабележливо се одвиваше и развојот на програми за архитектонска визуализација, првенствено преку програми за анимација. Денес, тоа претставува голема, одделна индустрија која ги поместува поставените граници. ...

повеќе »

Конкурс „Треска“: Прва награда не е доделена, притстигнати само три труда

Конкурс „Треска“: Прва награда не е доделена, притстигнати само три труда

Во целост  го презентираме Извештај за работата и резултатите на комисијата за Конкурсот за избор на идејно решение за локалитет на фабрика Треска Жири во состав: арх. Миодраг Радоњиќ  Бато – Претседател,  делегиран од АА при ААМ Проф. др/ Јасмина ...

повеќе »

Зелени потрчковци по „зелени договори“, „зелени агенди“ и „зелени работни места“

Зелени потрчковци по „зелени договори“, „зелени агенди“ и „зелени работни места“

Во февруари 2019 г., како иницијатива оддолу-нагоре[1],[2], т.е. од законодавната (каде пратениците – посредно или непосредно – се бираат како претставници на гласачкото тело) кон извршната власт, Конгресот на САД, на својата 116-та Седница, ја прифати 109-тата Резолуција, со која ...

повеќе »

Градбата на пругата дел Куманово – Деве Баир трае веќе 27 години

Градбата на пругата дел Куманово – Деве Баир трае веќе 27 години

 Железничкиот коридор број 8 за функционирање низ нашата држава бара ремонт иреконструкција на постојните делови и градба на делот Бељаковци – Деве Баир и Кичево -Ќафасан. Железничкиот сообраќај е дел од копнениот сообраќај кој се одликува со голем капацитет на ...

повеќе »

Inside Out: Не е скапо да се произведе уметност – скапо е истата да недостига

Inside Out: Не е скапо да се произведе уметност – скапо е истата да недостига

Промени и напредок што ќе се почувствува во општеството, сакаме да видиме сите; истовремено свесни дека ставовите и вредностите за кои се залагаме како општествени чинители ги дефинира нашата култура; чиј недостиг е директно поврзан со кочењето на прогресот. А ...

повеќе »

Крсте С. Џидров – Џиби: Занимавањето со сценографија е интензивно занимавање со архитектура

Крсте С. Џидров – Џиби: Занимавањето со сценографија е интензивно занимавање со архитектура

Архитект Крсте С. Џидров – Џиби е роден во 1950 година во Скопје, каде завршил основно училиште, гимназија и дипломирал архитектура на Архитектонско-градежниот факултет, кај професор Борис Чипан.   Од 1980 до 2004 како архитект проектант, работи во АД Алумина, ...

повеќе »

Македонски архитекти на тема „Македонска современа архитектура“, (архива 1975)

Македонски архитекти на тема „Македонска современа архитектура“, (архива 1975)

Македонски архитекти: професор Борис Чипан, Климент Заров, Трајко Димитров, Гого Видимче, Радомир Лаловиќ и Радован Раѓеновиќ, дискутираат на тема „Македонска современа архитектура“. Водител на емисијата, академски сликар Глигор Чемерски. Извадок од емисијата „4 x 7“,Телевизија Скопје, 1975

повеќе »
Scroll To Top