Насловна / Градежништво (page 2)

Категорија: Градежништво

Feed Subscription

Тренд во архитектурата- неверојатни погледи и максимална слобода на дизајн со помош на застаклени лизгачки системи

Тренд во архитектурата- неверојатни погледи и максимална слобода на дизајн со помош на застаклени лизгачки системи

Во светската модерна архитектура се набљудува тенденција да се овозможуваат непречени погледи нанадвор, користејќи огромни застаклени полиња и минимална видлива конструкција на фасадните елементи. Во индивидуалните објекти за домување се повеќе фигурираат лизгачки системи со големи широчини и катна височина ...

повеќе »

Се подготвува реконструкција на сплитскиот стадионот Пољуд

Се подготвува реконструкција на сплитскиот стадионот Пољуд

Градската управа на Сплит и ФК Хајдук подготвуваат проект за темелна реконструкција на сплитскиот стадионот Пољуд, чија вредност се проценува на најмалку 400 милиони куни. Проектот опфаќа целосно реновирање на бетонската конструкција на стадионот и замена на дотраениот кров на ...

повеќе »

Италија: Зграда чие зеленило апсорбира 23.000 kgCO2 јаглерод диоксид годишно

Италија: Зграда чие зеленило апсорбира 23.000 kgCO2 јаглерод диоксид годишно

После успехот на револуционерниот проект  Bosco Verticale, Stefano Boeri Architetti прави голем чекор во популаризацијата на трендот на прекривање на зградите со дрвја. Со својот нов проект, студиото се враќа на т.н тема „вертикални шуми“ со зграда прекриена со зеленило ...

повеќе »

Втора конференција за хидројаловишта, реализиранa од ЗМКГБ

Втора конференција за хидројаловишта, реализиранa од ЗМКГБ

Јаловишните брани се хидротехнички конструкции, каде при проектирањето, градбата, која се реализира истовремено со користењето на хидројаловиштата, но и во фаза на рекултивација во постексплоатациониот период, до полн израз доаѓа нивниот мултидисциплинарен карактер. Мултидисциплинарноста на хидројаловиштата упатува на фактот дека ...

повеќе »

Брза пруга кон Суботица – градежни работи забележани со дрон (ВИДЕО)

Брза пруга кон Суботица – градежни работи забележани со дрон (ВИДЕО)

Работите на делницата на брзата пруга меѓу Нови Сад и Суботица, третата делница низ Србија во рамки на меѓународниот градежен проект на железницата Белград-Будимпешта, официјално започнаа во ноември минатата година и се одвиваат на повеќе локации долж траса на идната ...

повеќе »

Утре Вториот Македонски конгрес за патишта во Хотел Хилтон, Скопје

Утре Вториот Македонски конгрес за патишта во Хотел Хилтон, Скопје

По повод 55 години од основањето на Друштвото за патишта на Македонија, ќе се одржи Вториот Македонски конгрес за патишта 2022 на 3-ти и 4-ти ноември во Хотел Хилтон во Скопје. Свеченото отварање е утре, 3-ти ноември, со почеток во ...

повеќе »

Саем во Тирана: “Енергетика, градежништво и зелена економија“

Саем во Тирана: “Енергетика, градежништво и зелена економија“

Саемот „Енергетика, градежништво и зелена економија“ во Тирана ќе с еодржи на 11-ти и 12-ти ноември 2022 година. Настанот е поддржан од Министерството за инфраструктура и енергетика на Албанија и ќе послуќи како широка комуникациска платформа помеѓу клучните чинители во ...

повеќе »

Првиот тунел во светот целосно изграден од роботи (ВИДЕО)

Првиот тунел во светот целосно изграден од роботи (ВИДЕО)

Британската технолошка компанија hyperTunnel го откри во својот истражувачки проект во јужна Англија првиот тунел во светот целосно изграден од роботи. Новиот автоматизиран метод на градба на hyperTunnel е проектиран да гради тунели повеќе од 10 пати побрзо и половина ...

повеќе »

Градови со најголем ризик од балон на пазарот на недвижности

Градови со најголем ризик од балон на пазарот на недвижности

Балони на пазарот на  недвижностите се итар феномен. Како што расте пазарот, а и цените одат нагоре, се поставува прашањето дали пазарот е преценет и преплавен со шпекулации или едноставно има голема побарувачка. Се разбира, кога балонот ќе пукне, сè ...

повеќе »
Scroll To Top