Насловна / Екологија / Енергетска Ефикасност (page 2)

Категорија: Енергетска Ефикасност

Feed Subscription

Органските соларни ќелии носат револуција во градежништвото

Органските соларни ќелии носат револуција во градежништвото

Можат ли високите стаклени згради да станат електрани? Судејќи според најновите истражувања оваа генијална идеја може наскоро да стане реалност. Одржувањето на облакодерите е комплицирано, а пред се скапо. Еден од поголемите трошоци е и електричната енергија. Но, што ако ...

повеќе »

Најголемата „Пасивна куќа“ на светот, ги отвора вратите за своите први станари

Најголемата „Пасивна куќа“ на светот, ги отвора вратите за своите први станари

Најголемата „Пасивна куќа“ на светот би требало да ги дочека првите станари овој октомври, во историскиот дел Ривер Маркет, во самиот центар на Канзас Сити (САД). Луксузната станбена заедница, наречена Second + Delavare, ќе нуди врвни содржини со енергетски ефикасни ...

повеќе »

Паркинг во облик на крилја кој промовира зелена градба

Паркинг во облик на крилја кој промовира зелена градба

Архитектонската фирма Openbox Architects, која потпишува проект за соларно паркирање во Тајланд, со години веруваше дека алтернативниот, одржлив енергетски концепт е клучот за идниот развој на градежништвото. Имено, тие посочуваат дека потрошувачката на енергија во текот на животот на една ...

повеќе »

Повик за поддршка на домаќинства од населба Лисиче за мерки за енергетска ефикасност

Повик за поддршка на домаќинства од населба Лисиче за мерки за енергетска ефикасност

Програмата за развој на Обединетите нации (УНДП), во партнерство со Град Скопје и Министерството за животна средина и просторно планирање (МЖСПП), објавува повик за избор на домаќинства во Населба Лисиче кои ќе бидат поддржани со грант во висина до 10.000 ...

повеќе »

Скопје Лаб – конкурс за дизајн „Промената започнува со тебе“

Скопје Лаб – конкурс за дизајн „Промената започнува со тебе“

Свесни за потребата за постигнување на поголема енергетска ефикасност со цел намалување на потрошувачката на енергија, зголемување на квалитетот на живот и намалување на загадувaњето, Скопје Лаб објавува конкурс за дизајн на постер и беџ кои ќе ги користи Градот ...

повеќе »

Известување од АД МЕПСО – „оваа најскапа енергија, се користи за загревање на куќа или стан“

Известување од АД МЕПСО – „оваа најскапа енергија, се користи за загревање на куќа или стан“

Поради бурата во јавноста предизвикана од најновата одлуката на Регулаторната комисија за енергетика, да се покачи цената на електричната енергија, АД МЕПСО со цел објективно информирање на јавноста, излезе со соопштение кое ви го пренесуваме во целост: „Тарифата за пренос ...

повеќе »

Енергетската заедница и ЕБОР објавија смерници за финансирање на енергетската ефикасност

Енергетската заедница и ЕБОР објавија смерници за финансирање на енергетската ефикасност

Секретаријатот на Енергетската заедница и ЕБОР (Европска банка за обнова и развој) подготвија смерници кои би требало да им помогнат на договорните страни да воведат ефикасни централизирани механизми за финансирање на мерки за енергетска ефикасност и така да ги зголемат ...

повеќе »

Енергетската ефикасност може да му донесе на Западен Балкан инвестиции од 2,5 милијарди евра

Енергетската ефикасност може да му донесе на Западен Балкан инвестиции од 2,5 милијарди евра

Земјите од Западен Балкан не го користат својот потенцијал за подобрување на енергетската ефикасност, и покрај фактот дека мерките за заштеда на енергија би можеле да привлечат дополн ителни инвестиции од 2,5 милијарди евра и да ја намалат потрошувачката на ...

повеќе »

Енергетика „Љубљана“ користи отпадна топлина од фабриката „Лек“

Енергетика „Љубљана“ користи отпадна топлина од фабриката „Лек“

Главниот град на Словенија доби корисен проект одобласта на кружната економија. Енергетика „Љубљана“ ја превзема отпадната топлина од погоните на фармацевстката компанија „Лек“, и го користи во својот систем за далечинско греење. Преку топлификацискиот систем, оваа отадна топлина супституира дел ...

повеќе »
Scroll To Top