Насловна / Екологија (page 2)

Категорија: Екологија

Feed Subscription

Десет држави бараат од ЕУ да ги прогласи нуклеарките за нискојаглеродна технологија

Десет држави бараат од ЕУ да ги прогласи нуклеарките за нискојаглеродна технологија

Бројни медиуми ја пренесоа заедничката изјава на министрите од десет земји членки на Европската унија, кои заговараат вклучување на нуклеарните електрани меѓу зелените или преодни технологии оваа година, во рамките на таксономијата за одржливо финансирање. Групата која ги промовира нуклеарките ...

повеќе »

Компанијата Coca Cola ќе биде јаглеродно неутрална до 2040 година

Компанијата Coca Cola ќе биде јаглеродно неутрална до 2040 година

Coca-Cola HBC ја објави својата посветеност во постигнување на нулта стапка на емисија на стакленички гасови, во целиот свој вредносен ланец, до 2040 година. До 2030 година, компанијата ќе ја намали стапката на емисии за 25%, со понатамошно намалување од ...

повеќе »

Принцот Вилијам до милијардерите: Треба да ја поправите планетата, а не да се грижите за вселенскиот туризам

Принцот Вилијам до милијардерите: Треба да ја поправите планетата, а не да се грижите за вселенскиот туризам

Принцот Вилијам смета дека најголемите претприемачи на денешницата треба да се фокусираат на спасување на планетата и решавање проблеми на Земјата, наместо развој на вселенски туризам. Војводата од Кембриџ зборуваше за Би-Би-Си и индиректно ги критикуваше Џеф Безос, Илон Маск ...

повеќе »

Одгледувачите на ирваси ги победија ветерните електрани: Ќе мора да бидат отстранети 151 турбини?

Одгледувачите на ирваси ги победија ветерните електрани: Ќе мора да бидат отстранети 151 турбини?

Норвешкиот Врховен суд пресудил дека две ветерни електрани во западниот дел на земјата ги кршат првата на лапонските одгледувачи на ирваси, бидејќи влегуваат во пасиштата. Адвокатите на лапонските сточари велат дека тоа значи отстранување на 151 турбина, чие поставување на ...

повеќе »

Австрија воведува еко данок, но и климатски бонус

Австрија воведува еко данок, но и климатски бонус

Австрија го претстави најавуваниот еколошки данок, кој ќе се применува од почетокот на наредната година, а според кој секој граѓанин ќе биде оданочен со 30 евра по генериран тон на јаглероден диоксид. Тој данок ќе се почувствува преку цените на ...

повеќе »

Донесен Акциски план за Зелената агенда за Западен Балкан

Донесен Акциски план за Зелената агенда за Западен Балкан

На самитот со лидерите на земјите од Западен Балкан, одржан во Словенија, ЕУ потврди дека тие ќе добијат 9 милијарди евра неповратни средства и 20 милијарди евра инвестиции. Постигнат е договор за Акциски план за Зелената агенда, која се однесува ...

повеќе »

Во Хрватска започнува сертифицирање на одржливоста на зградите по германски модел

Во Хрватска започнува сертифицирање на одржливоста на зградите по германски модел

Хрватскиот совет за зелена градба, потпиша договор со Германското друштво за одржлив развој, за користење на DGNB (Deutsche Gesellschaft für Nachhaltiges Bauen) системот за сертифицирање на одржливоста на зградите. Меѓународниот систем DGNB претставува водечки светски знак за квалитет за одржлива ...

повеќе »

Додека Европа ја тресе енергетската криза во регионот засега стабилно

Додека Европа ја тресе енергетската криза во регионот засега стабилно

Во пресрет на зимата, светот се соочува со сериозен недостаток на енергија. Во Европската унија, енергетскиот колапс е предизвикан од рекордните цени на гасот, пет пати повисоки отколку на почетокот на летото. Од Брисел ќе бараат излез од тешката енергетска ...

повеќе »

Индустриското загадување на воздухот, ја чини ЕУ стотина милијарди евра годишно

Индустриското загадување на воздухот, ја чини ЕУ стотина милијарди евра годишно

Индустриското загадување на воздухот ги чини Земјите на Европската унија и до 400 милијарди евра, а извор на половината од тоа загадување се 211 најголеми индустриски постројки. Ова го покажува најновиот извештај на Европската агенција за животна средина (EEA). Анализата ...

повеќе »
Scroll To Top