Насловна / Арт и дизајн (page 2)

Категорија: Арт и дизајн

Feed Subscription

Денес изложба „Модерни трендови во унгарската фотографија“

Денес изложба „Модерни трендови во унгарската фотографија“

Денес, со почеток во 19 часот, во Мала станица ќе биде презентирана изложбата „Модерни трендови во унгарската фотографија“ во организација на Националната галерија, Амбасадата на Унгарија во Скопје, Унгарскиот музеј на уметност и Дирекцијата за култура и уметност. Изложбата има ...

повеќе »

Во Мала станица изложба „Аленка Герлович – Македонија 1953-1957“

Во Мала станица изложба „Аленка Герлович – Македонија 1953-1957“

По повод стогодишнина од раѓањето на Аленка Герлович (1919—2010) на 1 април 2019 во 18 часот во Национална галерија, Мала станица ќе се отвори изложбата „AЛЕНКА ГЕРЛОВИЧ – МАКЕДОНИЈА 1953–1957“ „Покрај Треска се белееше ред тополи со сребрено-бели стебла на ...

повеќе »

Вака изгледа олимпискиот факел за Токио 2020, направен од рециклиран алуминиум

Вака изгледа олимпискиот факел за Токио 2020, направен од рециклиран алуминиум

Факелот висок 71 cm, наменет за Олимписките игри во Токио 2020, се состои од пет секции – секоја од нив свиткана за да постсетува на мотивот на сакура цветот, Факелот е креиран од алуминиумски отпад, добиен од привремените станбени единици ...

повеќе »

Њујорк: Отворено импозантно „футуристичко“ дело вредно 200 милиони УСД

Њујорк: Отворено импозантно „футуристичко“ дело вредно 200 милиони УСД

Се работи за здание кое не може да се категоризира ниту само како зграда, ниту само како скулптура. Не е ниту само уметничко дело, но сепак ги обединува сите споменати работи. Тоа е единствен проект и вистинско футуристичко дело. Изработено ...

повеќе »

Промовирана публикацијата „Културното наследство во Дебарско – Реканскиот регион“

Промовирана публикацијата „Културното наследство во Дебарско – Реканскиот регион“

Во издание на Управата за заштита на културното наследство промовирана е публикацијата „Културното наследство во Дебарско – Реканскиот регион“. Публикацијата е настаната како резултат од активностите спроведени во рамките на Пилот проектот за локален развој на Дебар и Река (ППЛР), ...

повеќе »

Изложба „Портали 2019“ во Музеј на град Скопје

Изложба „Портали 2019“ во Музеј на град Скопје

По повод одбележувањето на “Европскиот ден на уметничка креативност“, како дел од проектот CreArt (Мрежа на градови за уметничко творештво) ќе се отвори изложбата ПОРТАЛИ 2019 на 21 март 2019 год.(четврток) во 20 часот во Сала 2, Музеј на град ...

повеќе »

„Сто години Требениште“

„Сто години Требениште“

Во Арехолошкиот музеј во Скопје отворена е долгонајвуванта и екслузивна изложба „Сто години Требениште“ со повеќе од 400 артефакти и откритија од археолошкиот локалитет, некрополата во близина на Охридското езеро, на која се истражени голем број гробови кои датираат од ...

повеќе »

„Гола Мона Лиза“ можеби лично ја насликал Да Винчи

„Гола Мона Лиза“ можеби лично ја насликал Да Винчи

Експертите сметаат дека ја имаат решено загатката што го збунува уметничкиот свет со години – дали цртежот на гола жена која потсетува на Мона Лиза ја работел Леонардо да Винчи. По детален преглед и тестирање, експерти од Центарот за истражување ...

повеќе »

Мек минимализам

Мек минимализам

Menu е скандинавски дизајнерски бренд со едноставна цел: да го направи светот поубав, помалку компликуван и идеален да се разбудите во него. Од 1978. година овој бренд ги користи вештините на врвните дизајнери и занаетчии во Скандинавија и ширум светот, ...

повеќе »
Scroll To Top