Насловна / Вести / Како да ги заштитите растенијата од топлината

Како да ги заштитите растенијата од топлината

Летните температури и силното сонце може да претставуваат опасност за растенијата во вашиот двор и да го загрозат нивниот понатамошен раст. Сепак, со неколку трикови и совети, вашите цвеќиња и растенија ќе можат полесно да ја издржат топлината, а дворот ќе остане беспрекорно уреден во текот на летото.

bilki5

САКСИИ ВО БОЈА

Ако чувате цвеќиња во саксии, проверете дали тие се со светла боја. Се чини тривијално, но помага. Светлите садови ја рефлектираат сончевата светлина и апсорбираат помалку топлина, додека темните се загреваат побрзо и ја исушуваат почвата во садовите.

bilki1

НАВОДНУВАЊЕ

Редовно наводнување е неопходно за растенијата да напредуваат, но наводнување во погрешно време може да им наштети на растенијата. Затоа е најдобро да ги наводнувате во одредено време – рано наутро кога сонцето е слабо или доцна навечер, кога не постои опасност сончевите зраци да ги изгорат.

bilki2

ЃУБРИВО ОД КАЛИУМ

Калиумот е еден од најважните макронутриенти во исхраната на растенијата затоа што, меѓу другото, тоа влијае на навлегувањето на водата од почвата и задржувањето на водата во растителното ткиво. Бидејќи калиумот е присутен во многу мал процент во почвата, пожелно е да додадете калиумско ѓубриво во саксиите.

bilki3

БОРОВА КОРА

Ставете парчиња борова кора во саксии: кората од четинари задржува вода, така што почвата ќе се исуши побавно и растенијата ќе имаат пристап до вода подолго.

bilki4

ОБЕЗБЕДЕТЕ ИМ СЕНКА НА РАСТЕНИЈАТА

Ако при планирање на градината не сте го земале предвид движењето на Сонцето и изложеноста на растенија на неговите зраци, подоцна може да обезбедите сенка за чувствителните растенија. Користете мрежи за сенка или некоја друга светла ткаенина што ќе ги омекне сончевите зраци и ќе ги спречи растенијата да се исушат.

bilki

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top