Насловна / Вести / ЈП „Комунална хигиена“ за шест месеци транспортирале 74.301 тон комунален отпад

ЈП „Комунална хигиена“ за шест месеци транспортирале 74.301 тон комунален отпад

Од Град Скопје соопштуваат дека екипите на ЈП „Комунална хигиена“ во периодот јануари – јуни 2018 година собрале и транспортирале вкупно 74.301 тон комунален отпад од скопските домаќинства, или просечно по 411 тони дневно. Велат дека се направени се 14.649 тури, односно во просек по 81 тура дневно. Во однос на 2017 година количеството на собран и транспортиран отпад во 2018 година е поголемо за 1.887 тони, како и бројот на турите кој е погoлем за 340 тури.

kom2
Во овој период, тие расчистиле и 855 кубни метри диви депонии составени од градежен шут, земја, гранки и отпадоци, на територијата на општините Гази Баба, Чаир, Кисела Вода, Аеродром и Бутел. Од страна на Еко-патролата дополнително се откриени и расчистени 485 кубни метри разновиден комунален отпад на повеќе локации низ градот.
Во Центарот за селекција на отпадот на ЈП „Комунална хигиена“ во Карпош расчистени се 300 тони кабаст отпад насобран во акциите за чистење на скопските општини во текот на изминатите три години. Во таа насока, Градот Скопје и ЈП „Комунална хигиена“ ги информираа граѓаните својот кабаст отпад (застарен мебел, електронски и електричен отпад) да го одлагаат во Центрите за селекција на отпадот во Карпош и во Вардариште, како и во претоварната станица во Шуто Оризари, што претпријатието го нуди без наплата. Доколку граѓаните имаат потреба подигањето на отпадот да се изврши со специјалните возила на претпријатието, услугата може да ја побараат на бесплатната телефонска линија – 080022233 и истата изнесува 893 денари со пресметан ДДВ.

kom1
Во периодот јануари – јуни 2018 година вкупно 207 дотраени контејнери со зафатнина од 1,1 кубен метар се заменети со нови садови за отпад на 38 локации во општините Ѓорче Петров, Карпош, Центар, Чаир и во Кисела Вода.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top