Насловна / Вести / Извозот на пластичен отпад во 2021 година станува многу потежок

Извозот на пластичен отпад во 2021 година станува многу потежок

Од 1 јануари годинава, развиените земји веќе не можат да испраќаат неквалитетен и тешко рециклиран пластичен отпад во други, најчесто неразвиени земји. Според новите правила, на земјите-членки на ЕУ им е забрането дури и да извезуваат некласифициран или опасен пластичен отпад во земји што не се членки на ОЕЦД (Организација за економска соработка и развој), кој ги обединува главно развиените земји. Пластичните мешавини всушност не се погодни за квалитетно рециклирање и секој поединечен вид на овој материјал треба да се сортира одделно.

otpad

“Новите правила јасно покажуваат дека ЕУ презема одговорност за отпадот што го произведува. Извозот на пластичен отпад ќе биде дозволен само под многу строги услови, додека извозот на некласифициран пластичен отпад во земји што не се членки на ОЕЦД ќе биде целосно забранет. Ова е важна пресвртница во борбата против загадувањето со пластика и преминот кон циркуларна економија и постигнувањето на целите на Европскиот зелен договор“, вели Вирџинијус Синкевичиус, комесар на ЕУ за животна средина, океани и риболов.

otpad1

Европската комисија подготви нова, обврзувачка регулатива, што ја издаде на 22 декември, според која „чистиот“ пластичен отпад може да заврши во земји што не се членки на ОЕЦД само под одредени услови. Имено, земјата увозник мора да биде известена за барањето за пратка и да може да го прифати или одбие отпадот. Неразвиените земји, кои често прифаќаат отпад од богатите земји, сега се подобро заштитени, а новите правила секако се добри вести за земјите кои повеќе не сакаат да бидат депонии во развиените земји, како што се Малезија и други азиски земји.

otpad2

Новите правила на ЕУ дури ги надминуваат амандманите на Конвенцијата во Базел, чија цел е да се ограничи прекуграничното движење на опасен отпад. Освен претходниот договор со земјите увознички пред прифаќањето на отпадот, т.е. извозниците мора да добијат дозвола од земјата увозник пред да ја испорачаат нивната неквалитетна, мешана или контаминирана пластика, земјата увозник во случај на недостаток на капацитет, технологија или пари за локално третирање и рециклирање на отпад не мора да прифати.

Најдобро од сè, новите правила ќе важат дури и за земјите извознички од пластичен отпад што не ја ратификувале Конвенцијата, како што се Соединетите американски држави. Според Меѓународната организација за елиминација на постојани органски загадувачи (POPs) – Меѓународна мрежа за елиминација на POPs – IPEN, само минатата година се извезени 157 илјади контејнери мешан пластичен отпад во неразвиените земји, а водечките светски извозници на пластика што може да се рециклира, исто така, бараат нови продажни места.

otpad4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top