Насловна / Вести / Изградба на скејт парк за заживување на локална галерија

Изградба на скејт парк за заживување на локална галерија

Скејт паркот „Continua“ е проект изведен во соработка со архитекти од студиото MBL architects и Bureau David Apheceix, а е реализиран во француското одморалиште Boasi le  Šatel како инвестиција на галеријата „Continua“.

skejt

Во рамките на таа населба, архитектите долго време работеле на трансформација на поранешниот индустриски комплекс во место на модерната култура.

Овој проект, почнат во 2013 година, има за цел да го зачува индустриското наследство преку создавање на функционални простори како што е скејт-паркот, сè со цел активирање на локалната галерија.

Проектот е тесно поврзан со културата на скејт, која е многу развиена во оваа област, и тоа толку многу што архитектите објавиле публикација заснована на истражување. Авторите на проектот посочуваат дека ова истражување им помогнало да ја разберат структурната улога што може да ја игра скејт-паркот во развојот на некое место, пишува ArchDaily.

skejt1

Архитектите дошле до заклучок дека скејт-парковите се место за собирање на млади луѓе, кои се љубители на овој спорт, но и на децата и нивните родители. Овие простори градат привремени заедници, како и трајни пријателства. Според архитектите, нивната способност да создадат форма на „јавен живот“ ја направиле релевантна изградбата на скејт парк на ова место.

Резултат на обемното истражување е изградба на скејт парк кој привлекува нова публика и тоа не само да се обидуваат со акробации, туку и да влезат во локалната галерија. Тие не биле запознаени со современата уметност изложена во галеријата, но кога им бил понуден простор за собирање, самата галерија станала вообичаено место за посета.

skejt2

Секако, интересна е и изградбата на самиот скејт парк. Преку реализација на проектот Skatepark Continua, истражени се и можностите за влажен бетон. Имено, на самата локација составена е метална подструктура, а бетонот се истурил директно на металната арматура, а потоа се обликувал и се измазнувал за да се добијат посакуваните форми, пред да влезе во фазата на стегнување. Некои од мајсторите кои бетонирале биле и скејтери, па нивното искуство во двете области било драгоцено.

skejt3

Дизајниран како континуирана лента, избегнувајќи какви било остри агли, скејт-паркот на 500 квадратни метри е замислен како дел од пејзажот. Скејт-паркот е целосно потопен во околните дрвја и грмушки. Закривената линија на суровиот бетон е суптилно прилагодена на спецификите на почвата и постојната вегетација.

Овој проект е вистински пример за тоа како учеството на граѓаните во дизајнот не само што може да ги активира просторите, туку и да ги направи привлечни за целата заедница и за претприемништвото.

skejt4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top