Насловна / Арт и дизајн / Инвалидска количка која поврзува употребливост со подобрена удобност

Инвалидска количка која поврзува употребливост со подобрена удобност

Целта на инвалидска количка е едноставна , треба да го однесе корисникот од точката А до точката Б на тркала. Имајќи го ова предвид, добриот дизајнот на инвалидска количка обично се наоѓа во неговата едноставност, што ја прави мобилноста алтернативно достапна. Но дизајнот на инвалидска количка сам по себе не е едноставен.

1_resize

Патувањето и теренот по кој се движи количката, по угорница и низ преполните улици, сепак, се менува постојано и знае да биде мошне незгоден. Затоа, подобрувањето на уредот, чија примарна цел лежи во непредвидливите фактори, е амбициозно. You Seong Kim, дизајнер во ROUSEED со седиште во Сеул, воден од амбицијата да им помогне на луѓето на кои им е неопходна инвалидска количка и да им го направи животот поубав и поедноставен, создал уште поприлагодлива количка, Ascent.

2_resize 3_resize

За да се надмине рачното управување со инвалидска количка кое ги оптеретува мускулите на рацета и е особено проблем за повозрасни лица, Ascent вклучува подвижен џоестик кој овозможува лесно прилагодување според движењата напред, по нагорнина, удолница или сопирање. Заедно со овие механички подобрувања, дизајнот на Ascent е порафиниран.

5_resize

Напуштајќи ги непријатните аспекти на типичната инвалидска количка, Kim дизајнирал таква која поврзува употребливост со подобрено ниво на удобност. Корисничка удобност на Ascent нагласена е со косиот наслоно и абсорбирачките перничиња на седиштето.

4_resize

Покрај тоа, рачките за насочување на инвалидската количка се вовлекуваат и се расклопуваат. Разликата во големината помеѓу задните и предните тркала овозможува помалите предни тркала да се вртат, прилагодувајќи го правецот, додека големите задни тркала ја одржуваат рамнотежата и рамнотежата на инвалидската количка за непречено движење.

7_resize 8_resize 6_resize 9_resize 10_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top