Насловна / Вести / Игри без граници

Игри без граници

Стимулирање на млади умови и тела преку обезбедување на часови и часови имагинативна игра е единствената цел на необичната игротека „Пет полиња“ лоцирана во истоимената заедничка зона на соседството во Лексингтон, САД. Авторите од MATTER DESIGN + FRISCH добиле задача да создадат игротека која ќе ги собере децата од околината во слободна и безбедна игра, притоа развивајќи ја нивната љубопитност и креативност.

4

Комплетно изградено од дрво и поставено на кос терен, структурата на игралиштето „Пет полиња“ е прилагодена на малите деца и нивната голема имагинација, со врати, скали и ходници кои не водат никаде, туку каде преку активности и сопствена креативност ги поврзува во безгрижен свет на игри.

1

Проектот „Пет полиња“ е урбан мобилијар за детска игра и истражување. Авторите сакале да избегнат стандардизација во корист на слободна употреба и непречена игра. Ова необично игралиште ја поттикнува и негува имагинацијата и креативноста на децата и возрасните, преку откривање на просторот. Тој е првенствено наменет за детска игра, но дизајниран е така што возрасните можат да се сеќаваат на своето детство и да уживаат со децата во безгрижната игра и истражување. Главните цели се споделување среќни моменти, развивање на имагинација, истражување и игра, како и развивање на колективен дух.

n

0

Игралиштето се наоѓа на локација која има богата историја. Изградено е на парче земја што заеднички ја користат жителите на лексингтонската четврт „Пет полиња“ (Five Fields) уште од 1950-тите години, кога бирото The Architects Collaborative (TAC) ја одвоило оваа парцелата со намера да го поттикне развојот на колективниот дух на жителите со создавање простор за собирање.

7

Од самото основање, заедницата се грижила за ова земјиште и го почитувала како целина. Со овој проект, авторите на детското игралиште сакаат да го одржат жив духот на заедницата и заедништвото. Во таа смисла, игралиштето Five Fields е споменик на колективното експериментирање. Неговата цел е да го развие истражувачкиот дух, имагинацијата и креативноста на детето.

6

5

3 2

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top