Насловна / Архитектура / Од гарсониера до двособен стан

Од гарсониера до двособен стан

od-garsoniera-3.jpgПроектантскиот тим на Биро Проект, во овој проект имаше голем предизвик.
Од гарсониера со површина од 32 м², која содржи дневна соба, кујна и
бања, требаше со реновирање да се добие уште една соба – спална соба, со
што станот целосно би ги задоволил барањата и потребите на
инвеститорот. По извршениот увид, прифатените идејни скици и направениот
проект за реновирање, почетокот беше насочен кон грубите
градежно-занаетчиски работи.

 

Тие подразбираа рушење на постоечки скали, рушење на дел од фасаден ѕид, спроведување потребни инсталации за новата местоположба на кујната и дооформување на адаптираната спална соба со нови ѕидови од гипс картонски плочи, поставени на сопствена потконструкција.

Активностите продолжија со вадење на дотраениот паркет од дневната соба и кујната, кршење на постоечките ѕидни и подни плочки во бањата, како и промена на електричната инсталација во целиот стан.

od-garsoniera-8.jpg

02-gradezni-zafati.jpg

od-garsoniera-9.jpg

 

 

 

 

Функционирањето на станот стана комплетно со опремување на спалната соба, која со новиот проект се предвиде на местото на кујната и таа има излез кон терасата.

Се оформија нови скали во дневната соба со што се овозможи исто така излез кон терасата, што всушност беше и приоритет во создавањето на идејни решенија. Кујната своето место го најде како сегмент во дневната соба, со поставување на шанк помеѓу двете функции.

 od-garsoniera-1.jpg

od-garsoniera-2.jpg

od-garsoniera-3.jpg

od-garsoniera-4.jpg

 

Комплетното реновирање на станот се надополни со минималистичкиот ентериер, кој беше проектиран исто така од страна на стручниот тим на Биро Проект.

 

od-garsoniera-5.jpg

od-garsoniera-6.jpg

od-garsoniera-7.jpg

Испрати коментар

Scroll To Top