Насловна / Вести / Хрватска: Пуштена во погон ветерната електрана „Корлат“

Хрватска: Пуштена во погон ветерната електрана „Корлат“

Претседателот на Владата на Република Хрватска Андреј Пленковиќ и претседателот на Управата на Хрватското електростопанство (HEP – Hrvatska elektroprivreda), Фране Барбариќ, ја пуштија во погон ветерната електрана „Корлат“ која се наоѓа во близина на Бенковац. Инвеститорот HEP, планира на истата локација идната година да изгради и соларна електрана од 95MW, со што ќе се направи првиот обновлив хибриден парк во Хрватска.

S

korlat1

Ветерната електрана „Корлат“ се наоѓа 8 километри северозападно од Бенковац и има вкупна инсталирана моќност од 64,8MW (18×3,6MW). ветерните турбогенератори се испорачани, инсталирани и пуштени во погон од страна на германската компанија Ing-Grad и Fractal.  Ветерната електрана „Корлат“ нема статус на повластен производител и е прва нова ветерна електрана во Хрватска која електричната енергија ја произведува без загарантиран откуп според повластена цена.

korlat3

korlat4

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top