Насловна / Вести / Град Скопје ќе става ред во прекопувањето на сообраќајниците

Град Скопје ќе става ред во прекопувањето на сообраќајниците

Заострени критериумите за добивање дозвола за вршење прекоп на улиците, повисоки критериуми за начинот на кој ќе се вршат овие прекопувања, како и скратени роковите за завршување на градежните активности, се дел од новитетите кои се содржани во новиот правилник за вршење прекопи на сообраќајниците што се во надлежност на Градот Скопје. Дел од измените и новитетите кои ќе се најдат пред Советот на Град Скопје на наредната седница ги соопшти градоначалникот Шилегов.

Pres-konferencija pravilnik za prekopi (1)

“На овој чекор се решивме по многубројните оправдани реакции на граѓаните за прекопувањата на тукушто реконструирани сообраќајници, како и за начинот и времетраењето на градежните работи при овој вид на активности. Согласно со досегашната пракса, секоја компанија која имаше потреба од поставување подземна инфраструктура под сообраќајниците, поднесуваше барање до градот за дозвола за вршење прекоп, а по добиената дозвола вршеше прекоп и по поставувањето на подземните инсталации ја враќаа сообраќајницата во првобитна состојба. Проблемите во овој дел настануваа во случаите кога ќе добиевме барање за прекоп на тукушто реконструирана сообраќајница“, кажа Шилегов.

Во насока на подобрување на комуникацијата и координацијата со компаниите, со новиот правилник е предвидено Градот Скопје пред почетокот на градежната сезона да ги објави сите сообраќајници кои се превидени за реконструкција во текот на претстојната година.

Gradezna ofanziva vo Skopje (4)

“На тој начин подземните инсталации кои ќе поминуваат под овие улици ќе може да се постават во текот на реконструкцијата на улицата, а не по нејзиното завршување, како што неретко се случуваше во праксата во минатото. Во текот на оваа година планирани се делумни или целосни реконструкции или изградба на булеварите АСНОМ, Кочо Рацин, Партизански одреди, Втора македонска бригада, Александар Македонски, К.П. Мисирков, Хрватска, Никола Карев и Јужен булевар; како и улиците: Димитрија Чуповски, Борис Сарафов, Февруарски поход, Ѓорче Петров, Љубљанска, Московска, Брадфордска, Лазар Личеновски, Индира Ганди, Благоја Стевковски, Ферид Мурати, Димо Хаџи Димов, Живко Фирфов, Павел Шатев, Црниче, Македонско косовска бригада, Александар Урдаревски, Есенинова, Боца Иванова и Андон Димитров (Жарко Зрењанин)“, додава Шилегов. Објавувањето на улиците планирани за реконструкција, како што нагласува градоначалникот, ќе биде редовна пракса пред почетокот на секоја градежна сезона. Тој ги  повика сите компании кои планираат во наредниот перид да поставуваат подземни инсталации под овие булевари и улици да се обратат во Град Скопје заради подобра координација на активностите со која ќе се спречи непотребно прекопување по реконструкцијата на овие сообраќајници.

Шилегов потенцираше дека согласно со измените во правилникот, по завршувањето на реконструкцијата на предвидените улици во следните две до три години, Градот Скопје нема да издава дозволи за прекоп на овие улици освен во случај на дефекти, под строго дефинирани услови.

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top