Насловна / Архитектура / Фостер го проектира новиот највисок облакодер во Атина

Фостер го проектира новиот највисок облакодер во Атина

Објектот Marina Tower, проектирана како круна на планот за развој на Агиос Космас Марина, на местото на поранешниот меѓународен аеродром во Атина, ќе достигне висина од 200 метри и ќе стане новата највисока зграда во Грција.

Atina

Проектот е потпишан од познатиот Foster + Partners, а откако ќе се реализира, тој ќе биде скоро двојно поголем од сегашниот рекордер на надморска височина во земјата, 103 метри високата Атинска кула 1, проектирана од Јоанис Викелас.

Предвидено е Marina Tower да биде покриена со зеленило, а архитектите посочуваат дека зградата со тоа ќе стане „првата зелена висококатница“ во Грција.

Објектот ќе има 200 апартмани организирани на 45 ката, кои ќе имаат двојна ориентација со цел на сите да им овозможат непречен поглед на крајбрежјето, како и природно осветлување и проветрување на просториите.

Во надворешноста, зградата ќе се карактеризира со елегантна форма, покриена со зеленило, и како што опишуваат авторите за Dezeen, „проектирана на начин да се спои со посебниот карактер на медитеранскиот пејзаж“.

Atina1

Според архитектите, облакодерот е проектиран како „една од најзелените згради во светот и претставува модел на одржлив дизајн“. Сепак, деталите за тоа како ќе се воспостави планот ќе бидат откриени подоцна, но архитектите објасниле дека тие ќе работат со најдобрите еколошки практики и најмодерните меѓународни безбедносни протоколи, истовремено користејќи еколошки градежни материјали.

Marina Tower е еден од објектите што ги порача Labda Development, како дел од мастер-проектот Elinikon, кој ќе опфати 300 хектари земја. Проектот Elinikon ќе го трансформира местото на поранешниот аеродром во серија населби со уште пет високи згради, како и голем парк на брегот. Предвидено е зградата на Marina Tower да биде отворена за пет години.

Atina2

“Главниот план на Elinikon дава нов правец на урбаниот развој во Атина, обединувајќи нови начини на живеење, работа и дружење, каде што сите се фокусирани на градскиот парк, голем и удобен простор погоден за локалните заедници, како и целиот град Атина “, рече Антоанета Насопулос. -Ериксон, постар партнер во Foster + Partners.

Во Атина има ограничување за висината на зградата, која не смее да надмине 12 ката за да не се блокира погледот кон Партенонот. Сепак, постојат неколку исклучоци меѓу кои ќе биде Marina Tower, бидејќи се гради во предградијата на грчката престолнина.

Испрати коментар

Scroll To Top