Насловна / Арт и дизајн / Филмот „Chair Times“ – историја на седењето од 1800 до денeс

Филмот „Chair Times“ – историја на седењето од 1800 до денeс

Столиците се важни историски артефакти. Тие можат да ги претставуваат модата и етосот на одреден момент во времето или да претставуваат епохална идеја. Тие се портрети на нивните корисници и ги одразуваат производствените техники со кои се создадени. Може да препознаете и разберете една ера – нејзините социјални структури, нејзините материјали, техники и мода – од нејзините столчиња.

витра1_resize

Швајцарската компанија Vitra не само што произведува мебел, туку има и свој кампус со објекти создадени од врвни меѓународни архитекти. Во овој период Vitra го емитува својот документарен филм „Chair Times – историја на седењето од 1800 до денeс“.

вит3_resize

Во фокусот на филмот се 125 предмети од колекцијата на музејот за дизајн Витра. Хронолошки прикажани според годината на производство, тие го илустрираат развојот од 1807 до најновите дизајни директно од 3Д печатачи.

вит2_resize

Во филмот се прикажани многу луѓе кои се експерти во областа, како што се дизајнерите Hella Jongerius, Antonio Citterio и Ronan Bouroullec, архитекти и колекционери, архитектот David Chipperfield, директорот на Emeritus of MAK Vienna/Los Angeles Peter Noever, директорот на музејот за дизајн Vitra, Mateo Kries и многу други. А вашиот водич низ историјата на столчињата е Rolf Fehlbaum, претседател на Emeritus of Vitra. Филмот „Chair Times“ можете да го погледнете тука.

вит4_resize

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top