Насловна / Вести / Енергетски мост: Поставен е подморски кабел кој ги поврзува Италија и Црна Гора

Енергетски мост: Поставен е подморски кабел кој ги поврзува Италија и Црна Гора

„Подморскиот кабел со должина од 433 километри, кој енергетски ги поврзува Италија и Црна Гора, веќе е поставен во целост, а неговата оперативност се очекува кон крајот на годината“, изјави црногорската министерка за економија, Драгица Секулиќ.   Таа додава дека „подводниот кабел со капацитет од 1.000MW, ќе направи од Црна Гора важен енергетски јазол на Балканот, и ја зајакнува елекктро преносната мрежа на земјата.“

Вкупната вредност на проектот е околу една милијарда евра, а Црна Гора учествува со околу 100 милиони евра.

interconector1

interconnector3

interconnector4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top