Насловна / Архитектура / Еден од најстарите музеи на транспорт во Европа ќе добие нов изглед

Еден од најстарите музеи на транспорт во Европа ќе добие нов изглед

Еден од најстарите Музеи на транспортот во Европа ќе добие нов изглед, но исто така ќе биде преместен на нова локација. По краткиот застој, поради пандемијата на вируси, беше решено да се продолжи со дизајнирање на „Музејот за транспорт“ во Будимпешта. Подготвителните работи се во тек и се очекува почетокот на реализацијата на проектот.

muzej
Новата локација ќе биде на местото на некогашните станици за застанување. Во срцето на организацискиот пристап е концептот на копнен транспорт, така што самиот проект се карактеризира со ископ, кревање и сечење на земјата со цел да се создаде необична околина.
Проектот е дело на компанијата Дилер Скофидио + Ренфро, која ќе работи со унгарскиот партнер Темпанон за заживување на оваа локација и создавање на нов „Музеј за транспорт“.

muzej1

Чарлс Ренфро, партнер во ДС + Р, вели дека овој проект има за цел да го зачува историски вредното железничко наследство и во исто време да го оживее и да го претстави пред заедницата.
Локацијата е по себе значајна затоа што остави голем белег на овој вид сообраќај и според тоа, проектот треба да го оживее духот на минатото и да ја покаже убавината на ова историско место со современи архитектонски концепти. Оваа уникатна локација со импресивни индустриски споменици е можност да се создаде нешто уникатно и за заедницата и за градот.

muzej2
Музејот за транспорт се наоѓал во Варошлиге, сè додека унгарската влада не одлучила да го премести музејот на површина од седум хектари лоцирана во Кобања, поранешна индустриска зона во Будимпешта.

muzej3
Проектот ќе вклучува галерии на отворено, излетничко место, зеленило, кафетерии, детско игралиште и отворени простории за социјални и активности на Центарот за култура „Тареквеш“. Изложбата од музејот – локомотиви и вагони ќе биде изложена во серија витрини во западниот дел на галеријата. Граница меѓу музејот и јавните простори скоро и да нема, бидејќи ќе се има впечаток дека цело време сте во музејот, за што ќе придонесе стаклената фасада.

muzej4

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top