Насловна / Архитектура / Детски друштвен центар

Детски друштвен центар

Современите технологии, урбанизацијата, инфраструктурата доведоа до промени во животниот стил, но исто така и во растењето. Децата поминуваат сè повеќе слободно време во затворени простории, што не е добро за нивниот психофизички развој. Охрабрувањето на децата да се движат и физичката активност ги прави поподготвени за понатамошен живот. Општеството треба систематски да се занимава со ова прашање, бидејќи сме сведоци дека проектите се спроведуваат ад хок.

Detski1

Најновиот потфат од Пекинг, кој го препозна овој проблем, се фокусира на решавање на елементите на урбаното домување кои недостауваат, кои првенствено се однесуваат на најмладите. Тоа подразбира реконструкција на индустриски комплекс од 70-тите години на минатиот век во центар на социјални активности наменети за деца. Целта е да се охрабрат да останат надвор, како што правеа претходните генерации, бидејќи малите деца честопати се пасивни во донесување одлуки, и секако да поминуваат помалку време на компјутер и таблет. Центарот ќе се простира на површина од 2.657 квадратни метри, а идејното решение е изработено од компанијата waa.

Detski2

Центарот е дизајниран да се состои од неколку единици. Секој е специфичен и охрабрува акција и одредени активности што се во него. Една од единиците се однесува на групна интеракција каде што се вклучени игри за криење, како што се со врзани очи. Потоа има авантуристички игри за оние кои сакаат да видат како стојат со рамнотежа и ризик. Простори дизајнирани за навигација и разбирање на пропорциите на светот околу нас. Како и делови дизајнирани за имагинација каде е дозволена флексибилност во сценарија засновани на размислување.

Detski3

Идејата за такво место е да се промовира учењето, но истовремено да им се овозможи на децата да замислуваат и развиваат чувства поврзани со еколошката свест и рамнотежата во просторот. Емоционалните одговори засновани на активности во такво изградено опкружување ја зајакнуваат координацијата во развојот на детето.

Detski4

Елементите во форма на цевка се фокусирани на тестирање на свеста на телото. Тие се распоредени во редови во форма на мостови и скали и се разликуваат по големина. Мрежа од јамки и патеки им овозможува на децата да откријат различни патеки и алтернативни патишта што водат до истото место. Некои одат на покривот за да откријат нови височини, додека други ги поврзуваат најоддалечените точки на игралиштето. Ридови, долини, закопани места и посекотини го подобруваат чувството на рамнотежа, бидејќи децата се соочуваат со падини од различни форми и големини, па затоа мораат да ја прилагодат брзината.

Detski5

Постоечкиот комплекс, кој станува центар за деца, се состои од магацини што го опкружуваат отворениот простор. Во рамките на внатрешниот простор ќе има три единици. Првиот ќе биде наменет за деца од две до четири години со меки површини за лазење и дел за бебиња. Тука ќе има и ресторан и библиотека. Вториот простор ќе биде поделен на три нивоа за постари од четири години, вклучувајќи подземно интерактивно опкружување, стрмна област за искачување, мрежа на тобогани, но и мултифункционални училници. Сите објекти ќе имаат покривна тераса за полесно набудување на децата од страна на родителите.

Креаторите на проектот се надеваат дека ќе ги натераат децата да размислуваат и да чувствуваат, како и да го истражуваат и откриваат светот околу нив, особено кога станува збор за ограничувањата што можат да се појават за време на нивните авантури.

Detski

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top