Насловна / Архитектура / Данска го доби големиот бран на иновативни станбени згради

Данска го доби големиот бран на иновативни станбени згради

The Wave е станбен комплекс изграден во форма на големи бранови чија фасада се одразува во водата во текот на вечерта, што дополнително го подобрува спектакуларниот ефект.

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-1800-782x274
Изградбата на станбениот комплекс The Wave почна во 2006 година, но беше привремено прекината поради големата економска криза. Почнувајќи од ова лето, жителите на крајбрежниот град Вејле конечно можат да уживаат во оваа необична архитектонска сцена.

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-2-782x522
Станбен комплекс од 14 илјади квадратни метри е потпишан од архитектонското студио Henning Larsen Architects, а дизајнерите се инспирирани од дизајнот на овој комплексен проект во неговата природна околина. Имено, градот Вејле се наоѓа во централниот дел на данскиот полуостров Џиланд, во долината на истоимениот залив, опкружен со бројни ридови. Затоа, не е изненадувачки што зградите The Wave на брановите се подигнати во форма на големи бранови, а особено е интересно што во вечерните часови нивната бела фасада се рефлектира во водата, што дава извонреден ефект.

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-3-782x1172
Како што пишува „Дизајн бум”, по рестартирањето на изградбата во 2015 година, останатите три кули се завршени, со што конечно се исполни оригиналната визија на архитектите.

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-4-782x522
Soren Ollgaard, директор и партнер во Хенинг Ларсен изјави дека The Wave е дизајниран како впечатливо обележје на хоризонтот Вејле, кој се одразува на животната средина „комбинирање современ дизајн со силно чувство на локалниот идентитет”.

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-5

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-6-782x522

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-7-782x522

henning-larsen-architects-the-wave-apartment-completion-denmark-designboom-8-782x522

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top