Насловна / Вести / Copernicus: 400.000 предвремени смртни случаи годишно поради загадениот воздух

Copernicus: 400.000 предвремени смртни случаи годишно поради загадениот воздух

Програмата на Европската комисија, Copernicus од вселената ја набљудува Земјата и ги детектира загадените подрачја, помага и при спасување на животи на море, ја подобрува реакцијата на природните катастрофи, но им овозможува и на земјоделците подобро управување со посевите. Copernicus открива дека околу 400.000 луѓе годишно умираат прерано поради загадувањето на воздухот.

copernicus1

Vincent-Henri Peuch, директот на Службата за следење на атмосферата Copernicus (CAMS) заклучува дека од година во година оваа бројка расте, како и бројот на оние кои поради загадувањето патат од разни болести и неопходни им се лекови и хоспитализација. „Дневно дишеме толкава количина на воздух колку 4.000 балони. Вдишуваме притоа и невидливи честички кои штетно влијаат врз нашето здравје. Така настануваат болести на срцето, долготрајни болести како астма, рак на бели дробови и деменција“ вели Peuch.

copernicus2

 

Испрати коментар

Вие можете да ги користите следните HTML ознаки: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Scroll To Top